2010. december 19., vasárnap

Halászlé - alaprecept

Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét (szemet, kopoltyút és az ún. keserűfogat eltávolítjuk), farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi szeletekre vágjuk, megsózzuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük. A hagymát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk.
A hal csontjait, a farkát és a fejét fazékba rakjuk, ráöntünk kb. 2 liter vizet és belerakjuk a hagymát. A paradicsomot és a paprikát (félbevághatjuk) hozzáadjuk, sózzuk, fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órát főzzük. Utána az alaplevet leszűrjük, átpasszírozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és újra fölforraljuk. Belerakjuk a haldarabokat, végül kb. 8 perc alatt rázogatva (ha keverjük, a halhús összetörhet) megfőzzük.

Megjegyzés:

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 443 kcal

Fagyitiramisu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 magas piskóta tortalap (26 cm átmérőjű) –
  • készen kapható
  • 1,5 dl erős kávé
  • 250 ml csokoládéfagylalt (literes dobozban)
  • 250 ml eperfagylalt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • A díszítéshez:
  • 10 szem fagyasztott gyümölcs vagy kivi

Elkészítés:

A tortalapot vízszintesen kettévágjuk, és megcsepegtetjük a kávéval.

A tortalapokból 4-4 (összesen 8 db) kört vágunk ki egy kb. 8 cm átmérőjű pohár segítségével. Minden tányérral 2-2 kört fektetünk. A fagylaltokból a pohár segítségével 4-4 kört vágunk, ki és minden tányérra, a piskótákra 1 csokoládés és 1 epres fagylaltot fektetünk. Tetejüket késsel elsimítjuk, megszórjuk kakaóval, és gyümölcsökkel körítve tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 20 perc múlva
1 adag: 526 kcal

Ünnepi sült alma

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 db magozott aszalt szilva
  • 4 piros alma
  • 3 evőkanál brandy
  • 1 csipet gyömbérpor
  • 1 csipet fahéj
  • 4 evőkanál+6 dkg tisztított napraforgómag (nem sós!)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 6 evőkanál alma
  • 6 evőkanál cukor
  • 1,2 dl tejszín

Elkészítés:

Az aszalt szilvákat apró darabokra vágjuk. Az almát megmossuk.

A brandyt összekeverjük 2 evőkanál vízzel, a gyömbérporral és a fahéjjal, 10 percre beletesszük az aszalt szilvát. Az almák magházát bőségesen kiszúrjuk/kifúrjuk. Megtűzdeljük a 4 evőkanál napraforgómaggal. A vajon megpirítjuk a 6 dkg napraforgómagot, összekeverjük a mézzel, és a lecsepegtetett szilvákkal. Megtöltjük vele az almákat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Az almalevet tűzálló tálba öntjük, beletesszük az almákat, és lefedjük. A sütőben kb. 35 percig sütjük. A cukrot lassú tűzön megolvasztjuk, világosra karamellizáljuk, és elkeverjük a tejszínnel. Tányérokra öntjük, ráültetjük a kész almát és tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 520 kcal

Narancsos tallér

Hozzávalók:

  • kb. 40 darabhoz:
  • 1 narancs
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg darált mandula
  • 3 tojásfehérje
  • 40 db ostya (kb. 4-5 cm átmérőjű)
  • 40 db egész mandula

Elkészítés:

A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
A cukrot a darált mandulával, a narancshéjjal és tojásfehérjével összedolgozzuk. Két teáskanál segítségével az ostyakörökre rakunk egy-egy kis halom masszát, és távolságot tartva a tepsire rakosgatjuk őket. Közepükbe nyomunk 1-1 mandulát, és a sütőben kb. 30 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 darab: 79 kcal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!