2010. december 9., csütörtök

december 9.

Karácsonyi sütik:

Karácsonyi aszalt gyümölcsös muffin

Hozzávalók:

20 dkg vegyes aszalt gyümölcs, 5 dkg mazsola, 3 cl barackpálinka, 1,25 dkg vaj, 10 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomagsütőpor, fél kávéskanál őrölt fahéj, fél kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 2 tojás, 1 evőkanál méz, 0,5 dl tej

Karácsonyi aszalt gyümölcsös muffinElkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát felaprítjuk, és ráöntjük a pálinkát. A vajat felolvasztjuk, és kikenjük a muffinsütőt. A maradékot félretesszük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, végül beleborítjuk a pálinkás gyümölcsöket.A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a maradék vajat, a mézet és a tejet. Apránként a lisztes keverékhez adjuk. Ügyeljünk rá, hogy a massza ne legyen túl híg!

A tésztát a formába adagoljuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.


Karácsonyi kókuszgolyók

Hozzávalók:150 ml tejszín, 100 g fehér csoki, 100 g kókuszreszelék, 80 g darált babapiskóta, 2-3 evőkanál tejpor, fél kiskanál őrölt kardamom (elhagyható, de ettől kicsit pikánsabb lesz), kókuszreszelék a hempergetéshez

Karácsonyi kókuszos golyókElkészítés:A tejszínt alacsony hőfokon forrald fel, majd tördeld bele a fehér csokit. Keverd csomómentesre, és tedd félre hűlni. Amikor már langyos a massza, robotgéppel dolgozd könnyű, krémes állagúra. Szórd bele a kókuszreszeléket, add hozzá a darált babapiskótát és a kardamomot. Keverd el, és tedd a mélyhűtőbe fél órára. Amikor gyúrható állagúra dermedt, formázz belőle diónyi golyókat, és hempergesd meg a kókuszreszelékben vagy a szeletelt mandulában. Tipp: a közepére tehetsz magozott meggyszemeket vagy koktélcseresznyét.


Fűszeres-gyümölcsös forró ital

Hozzávalók:1 liter almalé, 1 liter kékszőlőlé, 1 db narancs, 1 db alma, fahéj (ízlés szerint), szegfűszeg

Fűszeres-gyümölcsös forró italElkészítés:A gyümölcsleveket egy lábasban összeforralom, majd hozzáadom a felkockázott almát és narancsot, valamint a fahéjat és szegfűszeget. Ez utóbbiakból nem őröltet használok, hiszen így jobban kijön az aromájuk, sőt a pohár aljára sűrűsödött fűszerekkel sem kell megküzdenünk, ha az ital végére értünk. Cukrot vagy mézet szerintem nem igényel, elegendő van a gyümölcslevekben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!