2010. december 8., szerda

30 éve halt meg John Lennon

A Beatles rajongók számára feledhetetlen ez a nap, 1980. december 8-án New York egyik utcáján lelőtték a dalszerző, könyvíró, filmszínész és lemezproducer John Lennont.

John Winston Lennon ( Liverpool, Egyesült Királyság, 1940. október 9. – New York, USA, 1980. december 8. ) a XX. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, költője. Lennon 1956 nyarán alakította a Quarrymen nevű skiffle zenekart. 1957. július 6-án egy rendezvényen léptek fel és ekkor találkozott Paul McCartneyval, aki hamarosan csatlakozott hozzájuk. 1958-ban egy ifjú gitáros, George Harrison került az együttesbe, amely különböző neveken játszott. 1960-ban Hamburgba utaztak, ahol megállapodtak a The Beatles névben.
A Beatles tagjai: John Lennon (ének, vokál, ritmusgitár, billentyűs hangszerek), Paul McCartney (ének, vokál, basszusgitár, zongora), George Harrison (ének, vokál szólógitár) és Ringo Starr /eredeti nevén Richard Starkey/ (dob, vokál) mindannyian Liverpoolban születtek. A zenekar elsődleges dalszerzői Lennon és McCartney voltak.

Lennon a televízióban, filmekben (mint az 1964-es Egy nehéz nap éjszakája), sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról, humoráról. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt.

A Beatles több eladási rekordot is felállított és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Az első brit zenekar volt, mely folyamatos népszerűségre tett szert az USA-ban, nem kevesebb, mint 27 no.1. helyezett dalt jegyezve csak Nagy-Britanniában és az USA-ban; ennek köszönhetően a Beatles a 20. század legsikeresebb zenekara lett. „Yesterday” című daluk a modern kori zenetörténet legtöbbször feldolgozott dala (több mint 3000 változata létezik). Az együttes 1970-ben oszlott fel.

Hallgassátok meg John Lennon karácsonyi dalát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!