2010. december 8., szerda

december 8.


Készíts karácsonyfadíszt!

Sógyurmából kevés idő ráfordítással mutatós díszeket tudsz készíteni. Nem kell mást tenned, mint előkészíteni a hozzávalókat, a szükséges eszközöket, és már indulhat is a munka!

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 bögre só, 1-2 evőkanál tapétaragasztó (helyette használhatsz étolajat), víz

Díszítéshez: egész bors, köménymag, szegfűszeg, szegfűbors,
tetszés szerinti nagyobb méretű fűszerek

Felületkezeléshez: lakk (akril, csónak, vagy parketta)

Elkészítés:

A lisztet, a sót és a tapétaragasztót keverjétek össze, majd annyi vizet adjatok hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjatok! Vigyázzatok, ne legyen túl lágy, mert akkor ragad, és nehéz formázni. Az sem jó, ha túl kemény, mert akkor morzsolódik, és nem formázható.
A tészta egy részét (kb. 2/3-át) nyújtsátok ki 3 mm vastagra, a másik felét tegyétek zacskóba, hogy ne száradjon meg! A kinyújtott tésztát karácsonyi süteményformákkal szaggassátok ki! A megmaradt tésztából apró golyócskákat, "kígyókat", formálva, és a fűszereket felhasználva díszítsétek ki a kiszaggatott formák egyik oldalát. (A "díszeket" szaggatás után ajánlatos liszttel megszórt sütőpapírra tenni, hogy ne ragadjanak oda.) Ha a sógyurma rátétek nehezen ragadnak a felületre, a felhelyezés előtt nedvesítsétek be az alapot! Ne felejtsétek el még nyers állapotban kilyukasztani a díszeket, mert később, amikor megszáradtak már nem lehet.

A remekműveket hagyjátok teljesen kiszáradni (1-2 nap). Száradás után alacsony hőmérsékleten süssétek ki! A sütés vége felé, amikor egy kis színt kapnak, magas hőmérsékleten süssétek néhány percig! Ezzel a művelettel érhetjük el az árnyalt színhatást. A megsült díszeket vegyétek ki a sütőből és hagyjátok kihűlni, majd lakkal kenjétek át őket!

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!