2010. november 11., csütörtök

Projektnap elsős szemmel II.














Újból érdekes napra virradtunk.Ismét a saját termünkbe mentünk,de most 1 nyolcadikos sem volt ott.Előkészítettük a technika dobozunkat.-Csak nem újból lampiont készítünk?- A tanító néni sok képet mutatott Kimléről. Próbáltuk kitalálni mi hol van.Utána megtudtuk ezeket fogjuk lerajzolni kicsi kártyákra, mindenből kettőt, mert memória kártya lesz belőle.Rajzoltunk Kimle címert,templomot,horvát emlékművet, stációkat, Szentháromság szobrot,Nepomuki Szent Jánost, Béla királyt és még sok mindent.Nem volt könnyű. Mikor kész lett játszhattunk vele.
Később egy teremben kimlei idős nénikkel beszélgethettünk.Meséltek arról milyen volt mikor ők még kicsi gyerekek voltak.Nem volt számítógépük sem. Van aki még palatáblára írt.Mindig megcsinálták a házi feladatot.Régen az 1-es volt a legjobb jegy. Ha rosszak voltak körmöst kaptak.Otthon mindig segíteniük kellett a házimunkában.Azért játszottak is.A játékaikat saját maguk készítették.Nagyon ijesztő krampuszok járták a falut, még a felnőttek is féltek tőlük.A Mikulás a jóknak almát, a rosszaknak csak virgácsot hozott.A Jézuskától sem kaptak sok mindent. Néha még annak is örültek,ha legalább karácsonyfa volt. A szaloncukrot is otthon készítették.Sok minden nem volt amit mi most szeretünk. A disznóölésről is meséltek. Szalmával pörzsöltek.Sok érdekeset megtudtunk még.Nagyon kedvesek voltak a nénik, minden kérdésünkre válaszoltak.
Később elmentünk sétálni. megnéztük azokat a kimlei emlékhelyeket, amit lerajzoltunk.Le is fényképeztük őket.
Este a lampionos felvonulás is jól sikerült.Szépen világítottak a lampionok a sötétben.Utána finom teát kaptunk. Szeretjük a projekt napokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!