2010. november 23., kedd

A nyolcadikosok felvételi eljárási rendje, időpontjai és lépései az Oktatási Hivatal kiadványa szerint

A JELENTKEZÉSI SZAKASZ

2010. 10. 31.
A középfokú iskoláknak felvételi tájékoztatóban kell nyilvánosságra hozniuk a felvételi eljárásuk rendjét, és a felvételi tájékoztatót közzé kell tenniük a közoktatás információs rendszerében.
Az általános iskola szóban tájékoztatja a nyolcadikos tanulókat a felvételi eljárás rendjéről.

2010. 11. 19.
A Hivatal közzéteszi a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumi írásbeli felvételit szervező gimnáziumok, továbbá a nyolcadik évfolyamosok számára írásbeli felvételit szervező középfokú intézmények jegyzékét.

2010. 12. 10.
A tanulók jelentkezése a központilag, egységes követelmények szerint szervezett írásbelikre közvetlenül a vizsgát szervező intézménybe.

Iskolánk kérése: Ahhoz, hogy időben postázni tudjuk a központi felvételi vizsgára való jelentkezést, kérjük a szülőket és a diákokat, hogy a központi felvételi vizsgára szóló jelentkezési lapot december 1-ig küldjék vissza kitöltve. A helyesen kitöltött lapokat mi postázzuk. Felvételi vizsgát nem kötelező abban a középiskolában megírni, ahová jelentkezni fog kilencedik évfolyamra, elég a lakóhelyhez legközelebbi, vizsgát szervező középiskolában megírni. Ez nálunk a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium.

Érdemes megírni minél több diáknak, mivel a felvételi jelentkezés végéig bekerülhetnek olyan szakok is az Önök által megjelöltek közé, ahol kérik a felvételi vizsga eredményét. Mivel utólag már nem lehet megírni, így esetleg ezért nem tudnak a vágyott helyre jelentkezni.

2010. 12. 15.

Az egységes írásbeli vizsgát szervező intézmények eddig az időpontig jelentik a Hivatalnak a hozzájuk az írásbeli vizsgákra jelentkezettek alapján a feladatlap-igényüket.

AZ ÁLTALÁNOS FELVÉTELI ELJÁRÁS SZAKASZA

2011. 01. 21. 14.00

Egységes írásbeli felvételi vizsgák az érintett 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban.

2011. 01.22. 10.00

Egységes írásbeli felvételi vizsgák a 9. évfolyamra jelentkezőknek.

Iskolánk megjegyzése:

Fontos! A vizsga két részből áll: matematika és szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterületeket méri. Mindkét rész 45 perces. Az eredményeket %-ban ismertetik a javítók.

2011. 01. 27. 14.00
Pótló írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban, továbbá a kilencedik évfolyamos általános tantervű képzésre,jelentkezők számára azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

2011. 01. 29., 10.00
Egységes írásbeli felvételi vizsgák a kilencedik valamint a hetedik évfolyamos tehetséggondozó képzésre jelentkezők számára az érintett középiskolákban.

2011. 02. 10-ig
Az egységes írásbelit szervező középfokú intézmények értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat.

2011. 02. 18-ig
Az általános iskola továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Felvételi Központnak. (A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumba történő jelentkezésről a tanuló közvetlenül is megküldheti a jelentkezési lapot a gimnáziumnak, a tanulói adatlapot a Felvételi Központnak.)
Iskolánk megjegyzése:

A jelentkezési lapok:

1. Tanulói lap

Ebből 1 példányt töltünk ki a tanuló számára, ami a felvételi központba megy. Itt szerepel a megjelölni kívánt középiskolák szakjai, és kódjaik. Ezek pontos kitöltésére nagyon oda kell figyelni, mert sok hiba csúszhat a kódok pontatlan megadásából.

A sorrend esetében fontos, hogy jól meggondolt legyen, nehézségi sorrendben érdemes megadni. Mindenképpen azt kell utoljára megjelölni, ahová biztosan bejuthat a tanuló, mert ha esetleg az egyik középiskola sem venné fel a gyermeket, akkor az Oktatási Hivatal jelöl ki neki egy középiskolát. Mindenképpen kell tehát egyfajta védőhálóként megjelölni olyan szakot, ahová biztosan bekerül.

2. Jelentkezési lapok

Ebből annyi tölthet ki a tanuló, amennyit akar. A lényeg az, hogy egy lap egy középiskolába kerül, tehát annyit kell kitölteni, ahány iskolát meg kíván jelölni. Ezek a középiskolákba kerülnek, és ott ez alapján döntik el, hogy felveszik-e a gyermeket. A döntés után derül ki a középiskolák számára, hogy hányadik helyen jelölte őket a diák.

Ezen a lapon kell megjelölni a középiskola által kért jegyeket is. Itt figyelni kell arra, hogy az adott iskola melyik évfolyam melyik tantárgyainak jegyeit kéri. Csak azt kell beírni, de annál kevesebbet nem. Mivel egy lapon jelölik meg az adott középiskola összes szakját, így az összes kért jegyet be kell írni.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A LAPOKRÓL

A jelentkezési lapokat és a tanulói lapot a második félév kezdetekor, a félévi jegyek kiadása után küldjük ki a szülőknek, hogy legyen idő a kitöltésre. E lapokat kitöltés után visszaküldik nekünk, iskolánk pedig elektronikus formában rögzíti azokat. Csak az elektronikusan rögzített és elküldött lapokat fogadják el az intézmények. (Az így kitöltött lapokra kód kerül, amit e rendszer ad.)

A feladás előtt mindkét szülőnek és a diáknak is alá kell írnia a kinyomtatott lapokat, ezért kérjük, ha ez nehezen oldható meg, értesítsék iskolánkat. Fontos, hogy minden érintett alá tudja írni a lapokat mert csak így válik hitelessé.

2011. 02. 21.-03. 11. között

A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében.

Iskolánk megjegyzése: Itt tananyagot nem kérhetnek, csupán szóbeli elbeszélgetés zajlik. Megismerik a tanuló személyiségét, érdeklődési körét. Nem kérdezhetik, hogy hányadik helyen jelölte be ezt a középiskolát.

2011. 03. 16.
A középfokú iskola eddig az időpontig nyilvánosságra hozza az ideiglenes felvételi jegyzéket.

2011. 03. 17-18.
A tanulói adatlapok módosításának lehetősége az általános iskolában.

Iskolánk megjegyzése:

Fontos! Csak sorrendet módosíthat, új iskolát ekkor már nem vehet fel.

2011. 03. 21.
Az általános iskola eddig az időpontig elzárva őrzi az eredeti, korábban beküldött tanulói adatlap második példányát. A módosító tanulói adatlapot ekkor kell megküldeni a Felvételi Központnak.

2011. 03. 25.
A Felvételi Központ elektronikus formában megküldi a középfokú iskoláknak a hozzájuk jelentkezettek névsorát ABC sorrendben.

2011. 04. 04.
A Felvételi Központ a módosító tanulói adatlapok alapján kiegészíti az ideiglenes felvételi jegyzékben közzétett névsort.

2011. 04. 07.

A középfokú iskola igazgatója a végleges felvételi jegyzéket (rangsor, felvehető létszám, a biztosan fel nem veendők listája) megküldi a Felvételi Központnak (elektronikus úton és írásban).

2011. 04. 18.
A Felvételi Központ egyezteti az elektronikusan és levélben érkezett igazgatói döntéseket, kialakítja a végeredményt az igazgatói döntések és tanulói adatlapok egyeztetése alapján, elküldi azt a középfokú iskoláknak (egyeztetett felvételi jegyzék).

2011. 04. 27.
A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.


2011. 05. 02-13. Rendkívüli felvételi eljárást kell tartani, ha az általános felvételi eljárás keretében a felvehető létszám 90%-ánál kevesebb tanulót vettek fel.

2011. 05. 02.-08. 31. A középfokú iskola igazgatója rendkívüli felvételi eljárást írhat ki.

2011. 05. 17. A 2011. 05. 13-ig megtartott rendkívüli felvételi eljárást meghirdető iskola igazgatója dönt a felvételi kérelmekről.

2011. 05. 27.A benyújtott kérelmek alapján lefolytatott jogorvoslati eljárás befejezése a fenntartónál.

2011. 06. 15.Ha a tanköteles tanulót nem vették fel középfokú iskolába, az általános iskola értesítést küld a tanulóról a tanuló állandó lakhelye (vagy tartózkodási helye) szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének.

2011. 06. 27-29.
Beiratkozás a középfokú iskolákba az iskola igazgatója által meghatározott időben.

2011. 08. 23-24. A tanköteles tanulók beíratása a kötelező felvételt biztosító iskolába (az iskola által meghatározott időben).

2011. 09. 01. A tanköteles tanulók beíratásának elmulasztásáról a kötelező felvételt biztosító iskola értesíti az illetékes jegyzőt.
Forrás: 22/2010. (V. 13.) OKM rendelet a 2010/2011. tanév rendjéről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!