2010. november 18., csütörtök

Oktatási konferencia a pedagógus-életpálya modellről

Iskolánk vezetése a Nyugat-dunántúli Hálózatkoordinációs Iroda szervezésében jutott el a Commitment Ztr. által szervezett konferenciára, ahol némi információt kaptunk a kormány pedagógusokat érintő terveiről, a készülő közoktatási törvényről. Glovitzky Zoltán, a NEFMI helyettes államtitkára és Pokorny Zoltán, az Országgyülés oktatási bizottságának elnööke is megnyugtatott minket, hogy pénz jövöre sem lesz több a közoktatásban, és ez a trend folytatódik is.


A következőkben a dunatv.hu portál összefoglalóját közöljük a konferenciáról:

Az oktatás színvonalát és a pedagógusbéreket egyszerre emelné a kormány a pedagógus-életpályamodell bevezetésével. A terveken dolgozik a tárca, és Pokorni Zoltán, a Parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint még ebben a ciklusban megvalósíthatják azokat.

Nem csak az iskolák keveslik a támogatást - 200 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a pedagógus-bérek elérjék a hazai értelmiségi átlagbért. Egy általános iskolai tanár alapbére tavaly 165 ezer forint volt (természetesen bruttó - a blogszerk.), míg a diplomás alapbér 273 ezer forint.

Gloviczki Zoltán, helyettes államtitkár elmondta, hogy most nincs pénz arra, hogy finanszírozzanak bármiféle ilyen tőkeinjekciót a pedagógus-társadalomba.

A tervek azonban készülnek - mondta Pokorni Zoltán egy oktatási konferencián, aki szerint össze kell kötni a minőséget és a magasabb juttatást. A változtatással a pedagógusszakma is egyetért.

A szakma elöregszik - 10 éven belül a pedagógusok egyharmada nyugdíjba megy, ezért is fontos, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok előtt a pedagógus-pályát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!