2010. június 21., hétfő

Kalandok Pozegában – A harmadik nap



Az előző napi kirándulós, bulizós nap után ez a nap a kultúra jegyében telt.

Kedden szintén 9 órára kellett mennünk az iskolához. Onnan mentünk a Művelődési Házba. Ott elpróbáltuk az esti műsorra az előadásunkat.” Gulyás Péter (7.o.)

A próba az esti Iskola Napja című kulturális bemutató főpróbája volt. Itt ismerhettük meg igazán horvát vendéglátóink vendégszeretetét, ugyanis az énekkar három tagja és a karvezető ének tanárnő meglepetésként egy nagyon szép magyar népdallal készült erre az esti műsorra – ráadásul magyar nyelven adták elő! Az előadásmód, a dal átirata horvát nyelvre, és maga a próbálkozás is nagyon megható volt. Sokat szabadkoztak utána az iskola vezetői, hogy ezt igazából az esti műsorban kellett volna látnunk, mert akkor még jobban meglepődtünk volna, de szerintem a meglepetés így nagy volt, és mindegy, hogy az mikor zajlik. Mindenképpen köszönjük ezt a kis figyelmességet!

„Kedden skanzenban voltunk, ahol sok szép régi házat láttunk.” Kovács Eszter (7.o.)

Stara Kapela falu a régi, hagyományos szlavón építészeti emlékek sokaságát rejti magában. A falu házai régiek, egyszerűek, egyik pedig turistaközpontként mutatja be a helyi hagyományokat, életformát. Szépen rendezett udvar, beépített padlás, fogadótér. a hagyományos paraszti életforma kellékei láthatók, a tulajdonos saját családi relikviái mellett. Még a mobiltelefon sem működött.

És ezután?

„… a skanzen után Bauer úrnál vendégeskedtünk.” Grundtner Patrícia (8.a.)

„kedden megint hegyre mentünk, de most egy szőlősbe. Kaptunk finom ebédet, és csaeresznyefa is volt.” Szabó Réka (5.o.)

Felmentünk a szőlőhegyre Roland bácsival, de valaki autóval ment fel. Ott várt minket Bauer úr, és ebédet is kaptunk. Én nagyon jól éreztem magam Pozegában.” Winkler Márk
Kis csapatunk a szőlőhegyen

Az ebéd egyébként tényleg finom volt, és tényleg nehezen másztunk fel a nagy meleg miatt. A hegyen az ebéd mellett egy kis lőgyakorlatot is láttunk. a helyi hagyományok szerint a várost többször megtámadó törökök ellen egy alkalommal egy ferences szerzetes kardfogatásával, és buzdításával sikerült elűzni. Erre emlékeztetnek minden polgárt októberben, a város napján, amikor ezen a szőlőhegyen kis ágyúkból több alkalommal is lőnek. Az ágyúcskát a mi fogadtatásunkra is megszólaltatták, és igen meglepte a gyerekeket az ágyú nagy hangja.

„A hegyen gyönyörű volt a kilátás, és nagyon jól éreztük magunkat. Este fellépésünk volt ezért a színházba mentünk. Végignéztük a helyiek szép műsorát, majd mi is énekeltünk és bemutattunk egy kimlei szokást.” Farkas Mónika (8.a.)

A kulturális bemutató

Pozegában minden iskola kap egy napot, amikor a helyi színházban bemutatkozhatnak művészeti csoportjai és az osztályok is. Minden osztály, évfolyam készít egy kis jelenetet, amit a helyi érdeklődőt is megnézhettek. Most, hogy mi is bemutatkozhattunk, sokan kíváncsiak voltak erre a kulturális műsorra.
Az esti előadás jelenetei között volt Shakespeare-paródia, környezetvédelmi oktatás, tündérmese. Fellépett a kórus több dallal is, és a 20 fős tamburazenekar is. Nagy meglepetés volt azonban a kimlei pedagógusok éneklése az est végén. Ez a felkérés előző este ért minket, és nagyon megijedtünk. hiszen Ica nénin kívül egyikünk sem énekelt hivatalosan színpadon (na jó, Kriszti néni is szokott). Szerencsére két dalnál tovább nem tartott ez a megrázkódtatás.

„ Utána készülődtünk az esti előadásra. Nagyon örülök, hogy nem rontottam el.” Nagy Karolin (3.a.)
”Fellépés után a családok akiknél aludtunk, elvittek minket pizzázni, inni, beszélgetni, sétálhattunk a városban is. Kb. éjfélig értünk vissza a házakhoz.” Németh Kitti (8.a.)
„utolsó este Adammal és egy barátjával elmentünk biliárdozni, ahol –sajnos – megvertek minket.” Vojnisek Péter (8.a.)
„Utána visszamentünk a családhoz vacsorázni. A vacsora spagetti volt” Wertál Szilveszter (7.o.)
… közben visszafelé láttuk a tanárainkat asztalnál ülni a városban” Mitring Máté (8.a.)

Hát bizony, a tanárok szolid „utolsó estét” ültek egy pizzériában. Ettek malomkerék méretű pizzát, bosnyák lepényt, sült húsokat és vegetáriánus tálat. Sokáig nem örvendeztek, mert a sok izgalom, meg az előző esti program sokat kivettek az erejükből. Készültek a másnapi hazautazásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!