2011. január 17., hétfő

A 2011-es adókedvezményekről

Családi adókedvezmény 2011

Már az első gyermek vállalását is támogatja a kormány, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezet be, amely az összevont adóalapot csökkenti.
Az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62.500 forinttal (10.000 Ft valós adókedvezményt jelent), 3 vagy több esetén 206.250 forinttal (33.000 Ft valós adókedvezményt jelent) lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként.

Eltartottnak számít a gyerek, a magzat a fogantatás utáni 91. naptól, a saját jogon családi pótlékban részesülő és a rokkantsági járadékban részesülő is.
A családi kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között.

Ki után járhat még a kedvezmény?

A 18 éven aluli gyermeken és a 20 éven aluli középiskoláson túl családi pótlékot folyósítanak, vagyis adókedvezmény jár a 23 éven aluli sajátos nevelési igényű tanulók, valamint a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek után a tankötelezettség teljesítésének végéig. A PricewaterhouseCoopers (PWC) igazgatója hozzátette: saját jogán jogosult családi pótlékra, így érvényesítheti a kedvezményt a 18 év feletti árva vagy félárva személy, aki még tanulmányokat folytat, a 18. életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy, ha már nem folytat tanulmányokat, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is.

Az egyetemista megdobhatja az összeget

A családi kedvezmény összege -hasonlóan a családi pótlékhoz- függ a gyermekek számától, de nem jár minden eltartott után, vagyis a számításnál mérvadó, hogy a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából hány eltartottat vesznek figyelembe.

Ha például két kiskorú és egy olyan egyetemista él a családban, akinek még nincs rendszeres jövedelme, akkor a kedvezmény ugyan csak két gyermek után jár, de összege nem 62 500, hanem 206 250 forint, mivel három főt tartanak el, vagyis a két szülő összesen 413 ezer forintot érvényesíthet havonta.

Hasonlóan, ha van egy kiskorú a családban, valamint két - a feltételeknek megfelelő - felsőoktatásban tanuló fiatal, akkor csak egy gyermek után jár ugyan a kedvezmény, de a magasabb összegben.

Az adókedvezmény szempontjából be lehet számítani az eltartottak közé azt a gyermeket, aki közoktatási intézmény tanulója, de már elmúlt 20 éves. Figyelembe lehet venni a felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai képzésben résztvevő gyermeket is, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, és az igénylő háztartásában él.

Figyelem olvassa el (egyetemista, főiskolás eltartottakra vonatkozó családi adókedvezménnyel kapcsolatos információ):

Adóalap-kedvezmény olyan gyermekek után járhat, akik tankötelesek, vagyis amíg 18. életévüket betöltik, illetve ha közoktatási intézménybe jának, akkor azon tanév végéig, amikor a 18. életévét betöltik.

Azokat a gyermekeket is be lehet számítani, akik már betöltötték a 18. életévüket, de első szakiskolai bizonyítványuk megszerzéséért dolgoznak, vagy olyan főiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik az első képzésüknél tartanak.

A családi adózásban csak egy szülő veheti igénybe a kedvezményt, de van arra lehetőség, hogy a házas- vagy élettársak megosszák azt.

A családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot minél hamarabb ki kell tölteni!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!