2010. március 4., csütörtök

Tizenkét éves kislány mentett meg egy chilei szigetcsoportot

Egy 12 éves kislány mentette meg a chilei Juan Fernandéz-szigetek lakóinak többségét a szombati pusztító chilei földrengés keltette szökőártól.
Martina Maturana - akit nagyapja riadóztatott Valparaísóból - az anyaország partjaitól 600 kilométerre fekvő szigetcsoport központi szigetén a Robinson Crusoe főtérre rohant, és megszólaltatta a gongot, amit itt vészjelzésként használnak. A La Tercera című chilei lap jelentése szerint a gong felébresztette a szigetlakók egy részét, akik a harangokat félreverve csatlakoztak a figyelmeztetéshez, s így az emberek többségének sikerült a magaslatokon menedéket találniuk, mire percekkel később a hatalmas hullám végigsöpört a szigetcsoport jelentős részén.
Martina egyébként csak kisebb földmozgásként élte meg a chilei földregést, de szólt édesapjának, aki felhívta Valparaísót, hogy szülei után érdeklődjön. Amikor a kislány meghallotta, milyen hatalmas erősségű földregés volt Chilében, s az ablakon kinézve látta az öbölben hánykolódó hajókat, azonnal rohant a főtérre és megszólaltatta a vészjelzést - írta a La Tercera, amely szerint a kislány így csaknem 700 ember életét mentette meg. A szökőár több mint kétszáz szigetlakó otthonát pusztította el.
forrás: Népszabadság /www.nol.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!