2015. június 3., szerda

Határtalanul! Kimle-Erdély 2. nap

A reggeli felkelés aránylag gyorsan ment, hiszen a fiúk-lányok jól aludtak éjjel. Így jöhetett a gyors bepakolás, mivel másik szállásra mentünk, valamint a finom reggeli. Kontinentális reggeli lévén mindenki megküzdött a kis vajacskájával, sajtocskájával, szalámikkal meg az egyéb finomságokkal, és szerencsére az élelmes tanár nénik gondoskodtak arról, hogy a fel nem használt termékek egy része legalább velünk jöjjön.

A második napon igazi információs dömping szakadt ránk, mivel annyi látnivalónk volt, hogy a nap végére már a 16. alsó Károly-kapu sem hatott meg senkit. Félre a tréfát, azért elég húzós nap volt.

A temető bejárata
Kolozsvárott a Házsongárdi-temetőben kezdtük a városnézést, ahol többek között Apáczai Csere János, Dsida Jenő síremlékét is megnézhettük. A temető Európa legrégebb óta használatban lévő temetkezési helye, ezért rengeteg sír, kripta és emlékoszlop borítja a meredek domboldalt.

A temető
Apáczai síremléke
A városnéző sétánk ezután a Szent Mihály-székesegyház és az előtte látható Mátyás-szoborhoz vitt. A monumentális templom és a szoborcsoport is felkeltette az érdeklődésünket. A téren több feladatot is oldottak a csapatok, így volt igaz-hamis játék, szobor-teszt is.

Mátyás-szobor
Mátyás szülőháza
A délutáni programban a nagyenyedi Battyány-kollégiumot jártuk be. Az iskola a környék magyar nyelvű diákjait fogadja, akik közül sokan már elsős koruktól kezdve bent laknak a kollégiumban, mivel a közlekedés elég nehézkes, és viszonylag messze is lakhatnak az iskolától. Az intézmény ezért óvodásoktól a középiskola végéig fogad tanulókat. Jelenleg felújítás alatt van, EU-s támogatással, ezért csak a munkálatokat láttuk, az épületek vélhetően két év múlva lesznek készen.

A nagyenyedi vár falánál megkoszorúztuk a székelyeket ért vérengzés emléktábláját, ami az 1849. januári 1000 áldozatra emlékeztet minden arrajárót.

A nap végén még Erdély egyik fővárosa, Gyulafehérvár következett, ahol a sokcsúcsos csillag alaprajzú vár falai között nézhettük meg az érsekségi székesegyházat (román és gótikus stílusú),

 a vár barokk bejáratait és ezek között összegyűjtött építészeti és kulturális emlékeket.

 Az egyik legnagyobb élmény volt a templom falai között rendezett kirakóverseny. (Melyik csapat tudja a kirakós képet a leggyorsabban összerakni?)

Este 8 után értünk a szállást adó Torockó településre, ahol a gyerekeket falusi vendéglátás keretében családok vitték magukkal a szálláshelyre. Nagyon szép, 19. században épült, ma is használt lakóházakban kaptunk szobát, és persze vacsorát. Krumplilevest és spagettit húsos szósszal. Mindenki.Minden szálláson.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!