2015. május 30., szombat

Határtalanul! Kimle-Erdély 1. nap

Határtalanul! pályázat keretében nyert a kimlei iskola 7. osztálya lehetőséget arra, hogy körbejárja Erdély egy részét. A 670.680 Ft-nyi támogatás mellett a farsangi bál bevételeiből állt össze a költségvetés. A kirándulás lényege a tanulmányi szó volt, ugyanis a darnózseli kollégákkal együtt minden helyszínen feladatok várták a diákcsoportokat, melyek segítették megjegyezni a látottakat. Darnózseli iskolából 3 csoport (pirosak, fehérek és zöldek), a kimlei iskolából 4 csoport (Határtalanok, Kimlei vagányok, Osztály legjobbjai és a Csodacsapat) alakult, Erről az utazásról  olvashattok e blog-sorozatban.
Darnózseli és kimlei iskolások Nagyváradon


Átkelés az átkelőn

A korai indulás ellenére összességében eléggé aktív volt a csapat. A Darnózseliről érkező buszra villámgyorsan fel tudtak szállni a diákok, amit a zuhogó eső is segített. De azért a kora reggeli (3 óra 40 perc) ébresztő kicsit rosszul érintett mindenkit.

Ismeretterjesztés egy szobor előtt (idegenvezetőnk esernyővel)
A Nagyváradig tartó nyolcórás út hamar lezajlott, és a határátlépés is gördülékeny volt. A határmenti városban várt ránk idegenvezetőnk, Dávid is, aki a négy napon keresztül kitartóan kalauzolta csoportunkat Erdélyben.
Régész előadása a Szent László székesegyházról

Nagyváradon a csoport a Szent László székesegyházat nézte meg részletesen, majd a város szecessziós épületeit, irodalmi alakjainak emlékeit járta be. A felújításra szoruló épületek mellett folyamatos építkezések jellemzik a várost.

Buszunk

Nagyváradi szecessziós csarnok
A Király-hágón történő átkelés gyors volt, mivel a magasan lévő hágót esőfelhő fedte be, tehát nem volt sok lehetőségünk a táj csodálására.
Fakazett

A bánffyhunyadi református templom fakazettás mennyezetét diákjaink előre megkapott kartonlapokra másolhatták le, miközben a konfirmálásra kézzel készített hímzéseket is megnézhették.

A kimlei és darnózseli csoport utolsó állomása aznap Körösfő település volt, ahol a Sebes-Körös forrása mellett Vasvári Pál emlékhelyét is megtekinthettük. Az emlékhelynél a csoport koszorút helyezett el. A koszorút megtiszteltetésként az a két diák helyeztette el, aki a legaktívabb volt a kimlei és darnózseli diákok között.

Sebes-Körös kis patakként
Bár nem hittem, hogy sikerül, de elég időben, fél nyolc körül értünk el Kolozsvárra, ahol a szállásunk volt. A vacsora után még egy ideig a feladatokon dolgoztak a diákok, majd este időben nyugovóra tértek. (Ez lett volna a terv, de a feladatokat gyorsan összecsapták, majd hajnalig zajló bohóckodást terveztek, amit a tanárok igyekeztek elfojtani. Idővel aztán sikerünk volt, mégiscsak hajnalban indultunk!)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!