2011. szeptember 29., csütörtök

Horvát vendégeink látogatása 1.






A tavalyi horvátországi látogatást viszonozták vendégeink 2011. szeptember utolsó hétvégéjén. A 18 gyerek és 13 felnőtt pénteken érkezett meg Kimlére, és három napig vendégeskedtek nálunk. E programsorozat élménybeszámolója következik.
Gulyás és lángos
A megérkezés pillanatai


Vendégeink pénteken 14 óra körül érkeztek meg iskolánkhoz. Hosszú utazásuk reggel 3 órakor kezdődött, akkor indultak ugyanis Pozegából. Megérkezésükre sokan készültünk, hiszen az egész három napos programsorozatot már addigra két hete szervezték a vezetőség és a horvát szakos kollégák.
Ebéd: gulyás és lángos

Iskolánk udvarán fogadtuk a megfáradt utazókat, magyaros ételekkel: gulyással és lángossal. A horvátos diákok egy kis műsorral is kedveskedtek, amit a vendégsereg nagy örömmel fogadott. A diákoknak és felnőtt kísérőiknek nagyon ízlettek a magyar ételek. Az igazgató úr és a pedagógusok mellett az ottani iskolát támogató vállakozó borász, Bauer úr (ld.: Pozega és Kimle címke) is ellátogatott hozzánk. Különleges vendégként érkezett Boris Gasparac Ciro, Szlavónia hagyományőrző énekese, aki már nagyon várta a magyarokkal és a Magyarországon élő horvátokkal való találkozást.
Műsor

Műsor képei

Táncolnak, mulatnak
Az időjárás is kegyes volt hozzánk, így az iskolaudvaron, a foglalkoztató alatt néztük meg diákjaink műsorát. A horvát dalokat, verseket Hoffmann Lídia és Pormüller Jánosné tanította be a gyerekeknek. A műsort másnap a Horvát Napon a nagyközönség is láthatta.

Hajózás és Tejfalusziget
Nem sokat pihenhettek a fáradt utazók, ugyanis délután 3 órára már Halásziban vártak minket egy kis hajózásra. Indulás előtt még megnéztük a kimlei Művelődési Házban lévő terménykiállítást.
Halásziban két hajóval és egy lovaskocsival juthattunk el a Parti Csárdából Babos-majorba. A lovaskocsizók a majorban cseréltek az egyik hajó utasaival. Élmény volt a szép időben hajókázni a Mosoni-Dunán. Hódvárakat láttunk, vízimadarakat és a dunamenti növényvilágot.
Sétahajó indul Halásziban
A hajókázás után visszaértünk Kimlére, ahol a vendégfogadó családok vártak már ránk. Minden diákot és kísérőt sikerült elhelyezni.
Ajándékozás
A felnőtteket este 7 órára vártuk vissza. Iskolánkban a pozegai általános iskola igazgatója, Dragan Zovko átadta ajándékaikat. Ezt követően pedig kisbusszal és kocsikkal Tejfaluszigetre látogattunk el a helyi pálinkafőzdébe, ahol egy kis bemutatón vettünk részt. További részletekkel erről a programról már nem szolgálhatok.
Visszatértünk után a helyi Betekints Büfé pincéjében vártak minket a horvát kisebbségi önkormányzat tagjai és a vendégfogadó kimleiek, hogy a napot egy kis beszélgetéssel zárhassuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!