2010. október 6., szerda

Környezeti katasztrófa Magyarországon

Hétfőn átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójának egyik gátja Veszprém megyében. A kiszabadult hétszázezer köbméter, erősen lúgos, maró vörösiszap a Torna patak medréből kiöntve elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófának több halálos áldozata, száznál több sebesültje van, és több embert még keresnek.

Erősen maró hatású veszélyes anyag, barna- vagy vörösiszap elárasztotta el hétfőn a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhely községeket. Az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójából kiszabadult ár Devecser irányába folyt, a víz rendkívül erős, 13 pH értékű lúgot mosott ki. A helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminszter azt mondta, a szerencsétlenségnek két halálos áldozata van. A miniszter még két eltűnt emberről beszélt, de tíz órakor a katasztrófavédelem azt közölte, hogy az eltűntek száma hétre emelkedett, és a mentés közben nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült. A nyolc tűzoltó a mentésben segített, valamennyien elsőfokú égési sérüléseket szenvedtek.

Devecser le van zárva a forgalom elől, az [origo] tudósítója is csak gyalog tudta elérni a település központját, ahol az utcákat még mindig 10-20 centiméter vastagon belepi a nedves, vörös iszap. Tűzoltók próbálják lapátokkal és erős vízsugárral tisztítani az utcákat, a főutcán végig katonai járművek, munkagépek, rendőrségi autók sorakoznak. Egy mentésben résztvevő ember azt mondta, a kitelepített embereket a helyi iskolában fogják elszállásolni, a többségük szerinte szeretne visszatérni otthonaikba, de ezt valószínűleg nem fogják megengedni a hatóságok.

Mi is az a vörösiszap?

A timföldgyártás melléktermékeként keletkezik az a vörösiszap, ami az ajkai tározóból ömlött ki. Az anyag sűrű, mint a tejföl, erősen lúgos, ezért maró hatása van a bőrön. Az iszap nehézfémeket, például ólmot tartalmaz, illetve enyhén radioaktív is, a por belégzése tüdőrákot okozhat.

Felvételek az eseményről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!