2012. szeptember 20., csütörtök

Csengetési rend változásáról


Tisztelt Szülők!


Sok kérelmező levelet, szóbeli visszajelzést kaptunk Önöktől a csengetési renddel kapcsolatban és ezúton is köszönjük aktív közreműködésüket, melynek célja, hogy minél élhetőbbé tegyük iskolánkat a diákok számára. E cél motivált minket akkor is, amikor az új csengetési rendet a nevelőtestülettel együtt elkészítettük.
A csengetési rend egy eleme az iskolai munkának, és intézményi szinten minden érintett érdekeit figyelembe kell venni a változtatás bevezetésének tervezésekor. Az új csengetési rend esetében a tanórák közötti hosszabb szünet nagyobb pihenési lehetőséget adott a diákok számára, melyhez hozzájárult a kevesebb tantermek közötti vándorlás. A tanítással eltöltött idő ugyan kitolódott, de egyszerűbbé vált a diákok kísérése; az ötödik óra utáni alsósokra a napközis tanító nénik felügyeltek, míg a hatodik óra után kevesebb várakozási idő maradt a gyerekek számára. Az ebédelést összefogottam, csoportosan végezhették tanári felügyelet mellett, ami egyszerűbbé tette e folyamatot.
A csengetési rend negatívumai is érződtek az elmúlt első hét tapasztalatai alapján. A diákok tanórán kívüli tevékenységei (szakkörök, délutáni foglalkozások, hittanórák és zenei, művészeti órák) nagyon kitolódtak a délutáni idősávba. Mivel ezeket főleg utazó pedagógusok és más intézmény alkalmazottai végzik, nem lehetett egyeztetni a többi intézményben lévő órájuk és a mi igényeinket maradéktalanul.
Sokan sokféleképpen reagáltak erre a változásra, melyet felerősített a változás ténye miatti elégedetlenkedés. A felsorolt problémák közül a gyerekek érdekeit vettük figyelembe elsősorban, ezért adunk több időt és helyet a délutáni foglalkozásoknak azzal, hogy visszaállítjuk a csengetési rendet a korábbi állapotra. Felhívom azonban a szülők figyelmét, hogy ezzel a korábbi csengetési rend problémái is visszatérnek. A hatodik órák végétől a károlyházi diákoknak 45 percig kell várakozniuk, hetedik óra végétől pedig csak 5 percük lesz a hazatartó busz elérésére. A novákpusztai tanulóknak pedig a hetedik óra végétől 50 percet kell várni a következő busz indulásáig. Ez a probléma tehát nem csak a károlyházi tanulókat érinti, ezért nem igaz az az állítás, hogy csak a károlyházi diákokat érik negatív döntések.
Mivel a tanórákat 45 percesre tervezhetjük, közöttük lévő szüneteknek pedig 10 percesnek kell lenniük, a csengetési rend további módosításaival sem tudunk mindenki számára tökéletesen megfelelő munkarendet biztosítani. Nincs befolyásunk a bejárókat kiszolgáló buszok menetrendjének változtatására, nem áll módunkban a kötelező foglalkozások, tanórák rövidítése, csökkentése.
Remélem, a fentiekben ismertetett döntés elfogadható Önök számára is, hiszen közös célunk megvalósulása áll a hátterében. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!