2012. július 4., szerda

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - KIMLE, 2012. JÚNIUS 7.


TÉMA: TÁMOP 3.1.7.-11/2-2011-0367. számú projekt megkezdése
PROJEKT CÍME: Minőségi szolgáltatói szerep kialakítása a kimlei Nemzetiségi Általános Iskolában



            A kimlei Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye pedagógusai újabb projektbe vágnak bele. A tavalyi eszközfejlesztés után 2012-ben továbbképzések segítségével a kistérség nevelési intézményei közötti hálózatépítéshez, adaptív tanulási lehetőségek megszervezéséhez, horizontális kapcsolatok kialakításához kapnak támogatást, illetve új típusú felsőoktatási gyakorlóhellyé kíván válni az intézmény, ami lehetőséget kínál a pedagógusképzésben való megjelenésre.
A projektmenedzser bemutatja a projektet
            A 2012. áprilisától induló, nyolc hónap alatt lezajló projekt megvalósítására 3,9 millió forintot ad támogatásként a magyar állam és az Európai Unió. A 2010-ben kezdődő munka során először referenciaintézmény-jelöltté vált az iskola, majd 2011-re elkészült az intézményi fejlesztési terv, mely magába foglalja a pályázat megvalósításához, és a referencia-intézményi cím elnyeréséhez szükséges képzések sorrendjét, mennyiségét. A pályázat támogató döntése idén áprilisban született meg, egyelőre egyedüliként a mosonmagyaróvári kistérségben. Ezáltal 1,5 millió forintot képzésekre, 1,06 millió forintot pedig eszközbeszerzésre fordíthat az intézmény.
            A projekt nyitórendezvényét 2012. június 7-én rendezték Kimlén, ahol megjelentek a környék pedagógusain kívül a Győr-Moson-Sopron Megyei Szakképzés-szervezési Társulás mosonmagyaróvári munkaszervezetének képviselője, a szakmai szolgáltató képviselője, önkormányzati és képviselőtestületi tagok, valamint a Széchenyi Programiroda képviselője.
            Az pályázat céljait a projektmenedzser, Csizmazia Roland mutatta be, aki rávilágított arra a tényre, hogy a jelenlegi helyzetben az iskolák között inkább a vetélkedés, egymás diákjainak elszívása zajlik, így kevés a pozitív, előremutató kapcsolat az intézmények között. Pedig egymástól sok hasznos gyakorlati megoldást, eredményes kezdeményezést tanulhatnánk, amivel fejlődhetne a térség oktatási szemlélete, hatékonysága. E pozitív, hálózati kapcsolatok kialakításának motorja szeretne lenni az intézmény. Másik fontos terület az új típusú felsőoktatási gyakorlóhellyé válás támogatása, mivel intézményünk több, gyakorló pedagógus-jelöltet is fogadott már. Nemzetiségi iskolaként lehetőséget nyújtunk német és horvát szakos tanárjelölteknek kötelező tanítási gyakorlatuk elvégzésére, hiszen e területen kevés a lehetőség. Mentorpedagógusként Baán Józsefné és Dániel Erika segíti e munkát és felkészülést, akik szintén e projekt megvalósításában kapnak képzést e témában.
A mosonszentmiklósi iskolát Molnár Gábor mutatta be
            Bemutatkozási lehetőséget kaptak a térség intézményei is, mellyel csak a mosonszentmiklósi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény élt. Az iskola pedagógusa, Molnár Gábor ismertette az eddig elért eredményeket, pályázati fejlesztéseket, az épület újjáépítésétől kezdve a tanulói laptop-programon át a referenciaintézmény-jelöltségig.
A képzéseket adó szervezet nevében Kákonyi Ágnes érkezett
            A szakmai szolgáltató részéről Kákonyi Ágnes, az Eötvös József Pedagógiai Szolgáltató Intézmény képzési igazgatója ismertette a képzési kínálatokat, az intézményben lezajló továbbképzéseket. A pályázat erre 1,5 millió forintot ad. A képzések között lesz tantestületi és egyéni is, amin a tanári kompetenciák fejlesztése történik projektmódszerekkel.
Varga Imre, a Széchenyi Programiroda referense
            Az újabb pályázati lehetőségeket a Széchenyi Programiroda referense, Varga Imre mutatta be, köztük a várható innovatív iskolák fejlesztésének vagy az egészséges életre nevelés programjának pályázati konstrukcióit.
            A rendezvény minden megjelent vendégnek nyújtott hasznos információkat, pályázati tippeket, tanácsokat, de máris betöltötte a pályázatban foglalt célokat, hiszen kapcsolatok kialakítására, egyéni kompetenciák fejlesztésére adott lehetőséget e pár óra alatt is.

Csizmazia Roland, projektmenedzser  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!