2010. május 15., szombat

Modern pedagógiai módszerek és a kompetenciaalapú oktatás 2.

Kompetencia és egyéb érdekességek a modern pedagógiából

Az már biztos, hogy a modern módszerek bevezetésének divatját éljük mostanában, hiszen egyre több iskolából halljuk az erről szóló híreket. Sok újság, tévé is foglalkozik valamilyen szinten ezekkel. Az Európai Uniós pályázatok is az oktatás területén ilyen célokat támogatnak.
Az első hullámban kb. 300 iskola ismerhette meg kompetenciaalapú oktatás programcsomagjait 2004 után, amikor hazánk is részt vehetett EU-s pályázatokon. Akkor kezdték a most már egyre szélesebb körben használt progrmacsomagok tesztelését.
Ezt követte az a HEFOP pályázat, amibe már a mi iskolánk is bekerült 2006-ban. Az első kör által tesztelt tantárgyi csomagokat, kidolgozott óravázlatokat és alkalmazhatóvá tett új módszereket kezdtük használni és kipróbálni. Ehhez már új informatikai eszközöket: lapotopokat, projektorokat és interaktív táblákat kapott az intézmény.
A már 4 éve alkalmazott eszközök és módszerek most érnek végig az összes évfolyamon, hiszen akkor 1. és 5. évfolyamon vezettük be e programcsomagokat és bizony ők már 4. illetve 8. osztályba járnak.

Miért is jó ez?

A komptenciamérések folyamatosan azt mérik, hogy a diákok mennyire tudnak önállóan goldolkodni, problémákat megoldani, tudásukat alkalmazni. Nem hagyományos tananyagokat kérnek számon, hanem a megtanult ismereteket kell alkalmazniuk érdekes feladatokban. Ehhez adnak nagyobb segítséget a 4 éve bevezetett programcsomagok.

Milyen ez a gyakorlatban?
Ahogy azt iskolánk nyílt napjain is bárki láthatja, az órák nagy részében csoportban dolgoznak a diákok, közös munkával érnek el megoldást, közös produktumot állítanak elő. Főleg matematika és magyar órákon jelennek meg ezek a módszerek (amiket későbbiekben részletesen bemutatunk), ahol nem a hagyományosan előírt tananyagot, hanem érdekes példákon keresztül, kicsit több gyakorlással, és több türelemmel, gyakoroljuk a legfontosabb alapképességeket, ismereteket. (pl. olvasás, szövegértés, logikai kapcsolatok elismerését)

Ha ezt sikerült elképzeni, az jó, ha nem, tessék eljönni és megnézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed, moderálás után kitesszük!