2012. november 18., vasárnap

XII. Győri Könyvszalon

Idén november 9-11-ig várta látogatóit a Győri Könyvszalon. A háromnapos könyvünnep célja, hogy népszerűsítse az olvasást kicsik és nagyok körében egyaránt. A programokat idén is úgy állították össze, hogy a gyerekektől a felnőttekig minden korosztály találjon magának valami érdekeset. A rendezvényen negyven hazai és határon túli magyar könyvkiadó és kiállító mutatta be kínálatát, emellett Győr testvérvárosai -a franciaországi Colmar, a finnországi Kuopio, a németországi Singelfinden és Ingolstadt kiadói- is bemutatkoztak. A szalon alkotói díját Kalász Márton kétszeres József Attila-díjas költő, író és műfordító kapta. Péntek délután mi is ellátogattunk a Győri Nemzeti Színházba.

2012. november 12., hétfő

MEGHÍVÓ


REFERENCIAINTÉZMÉNYKÉNT A TÉRSÉGBEN
TÁMOP3.1.7-11/2-2011-0367. PROJEKT EREDMÉNYEI

Tisztelettel meghívjuk Önt Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye, Nemzetiségi Általános Iskolája projektzáró rendezvényére.
A rendezvény helyszíne: Nemzetiségi Általános Iskola, Kimle                                                                9181 – Kimle, Fő út 102.
Időpontja: 2012. november 21. szerda 14.00
Program:
13.45 – Regisztráció
14.00 – Köszöntő
14.05 – Jó gyakorlataink bemutatása: Szorobán használata matematika órákon
·         1.,3. és 7. osztályos tanulói tevékenységek bemutatása
·         előadó: Baán Józsefné és Cséfalvay Ildikó
15.00 – Jó gyakorlataink bemutatása:
·         Loreley legendája – jó gyakorlat németül
·         Feladatgyűjtemény az Állatok közelről és távolról c. kiadványhoz  
·         Reneszánsz ebéd és projektnap
15.15 – A projekt eredményeinek ismertetése, mentorpedagógusaink bemutatkozása
16.00 – A program zárása

Márton-napi felvonulás

Múlt héten péntekre szervezte meg a nyelvi munkaközösség a hagyományossá vált Márton-napi lampionos felvonulást. A programra sokan jöttek el gyerekek és szüleik is, volt tanítványaink, aminek nagyon örültünk. A felvonulásra nem csak az iskolások készítettek lámpáskákat, de szüleik is elővették világítós lampionjaikat, mécseseiket.

A hidegben pedig jól esett egy kis tea, melyről volt igazgatónőnk, Nagyné Andirkó Julianna gondoskodott. Köszönjük a teát, és a szülőknek is azt, hogy részt vettek közös rendezvényünkön.

Erdei iskola 2012.

Az ötödik osztályosok idén ősszel szervezték a Pedagógiai Programunkban is tervezett erdei iskolát. A tanév elején szervezett programsorozatnak a helyszíne idén a ravazdi erdei iskola, ahol három napot (két éjszakát) töltöttek el. A programokat az erdei iskola biztosította, melyben ebéd és vacsora is volt, csak a reggelit kellett maguknak megszervezni.
Az erdei iskola megvalósításában nagy szerepe volt a szülői közösségnek is, akik a pénzügyi munkát végezték, valamint segítettek a cuccok eljuttatásában. Ezért nagyon köszönjük e segítő munkát.
Az osztályfőnök, Saflánszky Sarolta mellett a korábbi osztálytanító, Nagyné Kolonits Kinga kísérte a gyerekeket a programok során.
A közösen átélt élményeket elmesélni terjedelmes lenne, ezért e helyett álljon egy ki zenés fotómontázs az olvasók rendelkezésére. (Készítette: Saflánszky Sarolta)

2012. november 8., csütörtök

Martinstag in Kimling - Márton-napi felvonulás

Kedves Olvasók!

Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt az iskola Márton-napi lámpás felvonulására. 

Időpont: 2012.11.09. péntek 16.30
Gyülekezőhely: Művelődési Ház (Vízpart utca)

Kérünk mindenkit, hogy a felvonulásra lampionokkal, gyertyákkal jöjjenek, hogy minél színesebb legyen a menet. 

A felvonulás végén visszatérünk a Művelődési Házhoz, ahol minden érdeklődőt várunk egy forró teára, beszélgetésre.


Csizmazia Roland, igazgató

Egy kis ismertető Szent Mártonról és a hozzá kapcsolódó szokásokról, jelképekről:

Szent Márton Pannóniában született 316 táján, az egykori Savaria (Szombathely) városában. Apja foglalkozását követve katona lett. Már hitújoncként történik vele életének legemlékezetesebb mozzanata: Amiens felé lovagolt télen, amikor egy félmeztelen koldussal találkozott. Köpenyét kardjával kettévágta, felét a koldusra borította. A legenda szerint másnap álmában megjelent neki Krisztus, aki elmondta, hogy vele találkozott előzőleg a koldus képében. Ezt követően otthagyja a katonaságot, először remete Milánó közelében, majd a Genovai-öböl egy szigetén. Ezután Franciaországba költözik, ahol monostorokat alapít, 371-től pedig Tours püspöke. Nagy tisztelet övezte. Egy helyi legenda szerint Márton, a „szent hun”, valójában a magyar előkelőségek rokona  volt. 397-ben halt meg, november 11-én temették el. Kultusza Pannóniában már a honfoglalás előtt is virágzott, tiszteletét pedig később Szent István is támogatta. Ünnepéhez több, gasztronómiai szempontból is érdekes szokás köthető. A legismertebb természetesen az ilyenkor elfogyasztott liba, ám nemcsak ez volt.
A néphagyomány szerint egy disznóvész alkalmával az egyik pásztor Szent Mártonhoz imádkozott segítségért, aki egy nyírfaágat adott neki, hogy ezzel ütögesse meg az állatokat, és azok meggyógyulnak. Ennek emlékére Nyugat-Dunántúlon ezen a napon a kanászok zöld ágat, vesszőt osztogatva és köszöntőt, áldást mondva sorra járták a falu házait, ahol ezért a gazdától pénzt, mákos- vagy túrós lepényt kaptak. Ez a szokás eljutott a burgenlandi, sőt, a német területekre is – emellett pedig rokonítható vele egy hasonló horvát népszokás is.