2012. szeptember 25., kedd

Meghívó szülői fórumra 2012. október 4. 16.45


M E G H Í V Ó

Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye
Nemzetiségi Általános Iskolája

meghív minden kedves szülőt, nagyszülőt az

I.                  Kimlei Szülői Fórum

rendezvényére.

A rendezvény helyszíne: Nemzetiségi Általános Iskola, Kimle
A rendezvény időpontja: 2012. október 4. csütörtök 16.45

A találkozó programja:

16.30 - regisztráció – 2. terem
16.45 - megnyitó, programismertetés
16.55  - Gyógypedagógia intézményünkben – kollégák bemutatkozása, Ayres program
17.30 – egyéb, SZM-tagokat érintő kérdések
17.45  - a program zárása


Csizmazia Roland, igazgató
e-mail: iskola@kimle.hu
blogoldal: kimlesuli.blogspot.com

2012. szeptember 24., hétfő

Szelektív nap Mosonszolnokon

A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Települési Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer Fejlesztése (KEOP-1.1.1/2F/09-2010-0007) projekt keretében játékos rendezvénysorozatot indított a nagytérség általános-, és középiskolás diákjai részére.
Az első rendezvényt a Nemzetközi Hulladékgyűjtő Világnap alkalmából 2012. szeptember 20-án rendezték a Mosonszolnoki Általános Iskolában.
Az esemény célja, a Nemzetközi Hulladékgyűjtő Világnap a Társuláshoz tartozó településekkel (főleg az iskolásokkal) közösen történő játékos formában való megünneplése, a ,,Válogatós vagyok" elnevezésű vetélkedő lebonyolítása.
A rendezvényre 4 fős csapatokat vártak az iskolákból, 3 különböző kategóriában (alsó tagozat, felső tagozat és középiskola).
A rendezvényen való részvétel feltétele az előzetes feladatok teljesítése volt.
Csapatnevet kellett választani maguknak ,és   plakátot kellett készíteni , amelyen egy általunk elképzelt ,,zöld" háztartást mutattunk be! Továbbá  minél több műanyag palackos kupakot kellett gyűjtenünk.
A kupakokat  a verseny végeztével, jótékony célokra fordították..








Mi egy felsős és egy alsós csapattal vettünk részt a versenyen.A Zöld Láb csapat tagjai : Élő Marcell, Weidinger Máté, Almási Adél és Grundtner Eszter. A Zöld Virgoncok csapat : Király Éva, Rebek Lizett, Nagy Karolin és Tóth Krisztián volt. Ügyesen szerepelt mindenki. A versenyre szurkoló csapat is kísért bennünket. A játékos versenyfeladatokon kívül számos más érdekességgel várták a résztvevőket. A rendezvény ideje alatt a diákok különböző helyszíneket látogathattak meg. A helyszínen megtekinthető volt egy mobil környezetvédelmi kiállítás, az Ökobusz, egy ,,Zöld Háztartás" sarok - ahol informálódhattunk a szelektív hulladékgyűjtés fortélyain kívül arról, hogyan lehet energia-, és víztakarékosabban élni, valamint a játszósarokban különböző, a témával kapcsolatos, játékokban vehettünk részt.
Élményekkel gazdagon tértünk haza a versenyről.

TERMÉNYKIÁLLÍTÁS








Szeptember 19.-én nyílt meg a Művelődési Házban,  a Kimlei Kertbarátok Köre által rendezett az Termény és virágkiállítás. A harmadikosok is ellátogattak erre a rendezvényre.Szemet gyönyörködtető látványban volt részünk.A felnőttek mellett az iskolások és óvodások is kiállították legszebb "terményeiket".

Emlék a nyárról - Futurában jártunk






Augusztusban nyílt Mosonmagyaróváron /Futurában/az az interaktív természettudományos központ, ahol egyedülálló csillagászati élmények mellett a Szigetköz sajátosságait állítják középpontba.
A 94 féle játék között van távvezérelt hajózsilip, eleven víztér, amely lehetőséget kínál arra, hogy a Szigetköz élővilágát egy mini tengeralattjáróból közvetlen közelről vegyék szemügyre a látogatók.. Hullám- és cunami generátor, földrengés szimulátor, hangyavár, suttogó tükör, óriás orgona és mobil planetárium is várja az érdeklődőket.






Július végén lehetőséget biztosítottak általános iskolai csoportoknak, hogy ingyen látogathassák ezt a létesítményt és kipróbálják a játékokat.. Ide mentünk el a harmadik és hetedik osztályosokkal. Igaz a játékokból még nem minden működött, hiszen ez még a létesítmény átadása előtt volt, de így is nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük a Futurának ezt a lehetőséget.
 

Mesemondó verseny regionális döntője Kimlén

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ által meghirdetett IV. "Túl az Óperenciás-tengeren" mesemondó verseny kistérségi fordulóján iskolánkat négy tanuló képviselte:
Almási Adél
Bekő Lilla
Gál Krisztofer
Világi Botond
A megyei fordulóra két tanuló jutott tovább:
Gál Krisztofer és Világi Botond
Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek Molnárné Szalánczi Zsuzsannának!

2012. szeptember 20., csütörtök

Csengetési rend változásáról


Tisztelt Szülők!


Sok kérelmező levelet, szóbeli visszajelzést kaptunk Önöktől a csengetési renddel kapcsolatban és ezúton is köszönjük aktív közreműködésüket, melynek célja, hogy minél élhetőbbé tegyük iskolánkat a diákok számára. E cél motivált minket akkor is, amikor az új csengetési rendet a nevelőtestülettel együtt elkészítettük.
A csengetési rend egy eleme az iskolai munkának, és intézményi szinten minden érintett érdekeit figyelembe kell venni a változtatás bevezetésének tervezésekor. Az új csengetési rend esetében a tanórák közötti hosszabb szünet nagyobb pihenési lehetőséget adott a diákok számára, melyhez hozzájárult a kevesebb tantermek közötti vándorlás. A tanítással eltöltött idő ugyan kitolódott, de egyszerűbbé vált a diákok kísérése; az ötödik óra utáni alsósokra a napközis tanító nénik felügyeltek, míg a hatodik óra után kevesebb várakozási idő maradt a gyerekek számára. Az ebédelést összefogottam, csoportosan végezhették tanári felügyelet mellett, ami egyszerűbbé tette e folyamatot.
A csengetési rend negatívumai is érződtek az elmúlt első hét tapasztalatai alapján. A diákok tanórán kívüli tevékenységei (szakkörök, délutáni foglalkozások, hittanórák és zenei, művészeti órák) nagyon kitolódtak a délutáni idősávba. Mivel ezeket főleg utazó pedagógusok és más intézmény alkalmazottai végzik, nem lehetett egyeztetni a többi intézményben lévő órájuk és a mi igényeinket maradéktalanul.
Sokan sokféleképpen reagáltak erre a változásra, melyet felerősített a változás ténye miatti elégedetlenkedés. A felsorolt problémák közül a gyerekek érdekeit vettük figyelembe elsősorban, ezért adunk több időt és helyet a délutáni foglalkozásoknak azzal, hogy visszaállítjuk a csengetési rendet a korábbi állapotra. Felhívom azonban a szülők figyelmét, hogy ezzel a korábbi csengetési rend problémái is visszatérnek. A hatodik órák végétől a károlyházi diákoknak 45 percig kell várakozniuk, hetedik óra végétől pedig csak 5 percük lesz a hazatartó busz elérésére. A novákpusztai tanulóknak pedig a hetedik óra végétől 50 percet kell várni a következő busz indulásáig. Ez a probléma tehát nem csak a károlyházi tanulókat érinti, ezért nem igaz az az állítás, hogy csak a károlyházi diákokat érik negatív döntések.
Mivel a tanórákat 45 percesre tervezhetjük, közöttük lévő szüneteknek pedig 10 percesnek kell lenniük, a csengetési rend további módosításaival sem tudunk mindenki számára tökéletesen megfelelő munkarendet biztosítani. Nincs befolyásunk a bejárókat kiszolgáló buszok menetrendjének változtatására, nem áll módunkban a kötelező foglalkozások, tanórák rövidítése, csökkentése.
Remélem, a fentiekben ismertetett döntés elfogadható Önök számára is, hiszen közös célunk megvalósulása áll a hátterében. 

2012. szeptember 15., szombat

SIÓgyerekek

Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska program keretében az idei tanévben 5 tanuló kapott iskolatáskát a Sió Eckes Kft.-től, segítve ezzel az iskolakezdést. Az adományozási program keretében, a beérkezett iskolai pályázatok alapján 1000 gyermek részesült támogatásban. A Program fontos célkitűzése a közösségek összefogásának erősítése. A beküldött rajzok versenyen vesznek részt, a 100 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak) SIÓ ajándékcsomagot, közösségi díjként pedig 10 intézmény SIÓ-bulit kap. Nemcsak a zsűri döntése, hanem az intézmények közössége (szülők, rokonok, ismerősök, kollégák, más intézmények), támogatóinak aktivitása is számít. A www.koszonjuksio.hu oldal Galériájában még szavazhattok 2012. szeptember 30-ig!
Köszönjük, Sió!

2012. szeptember 14., péntek

Osztályok és osztályfőnökeik

A tanév kezdete sok változást hozott iskolánk életében, és ezáltal diákjaink életében is. Ezek közül az egyik az új osztályok, osztályfőnökök kérdése volt. Most ismertetjük e listát is.

Osztály neve:                                       Osztályfőnöke:
1. osztály                                             Cséfalvay Ildikó
2. osztály                                             Fazekasné Lurvig Mária
3. osztály                                             Baán Józsefné
4.a. osztály                                          Döbrönténé Laki Ibolya
4.b. osztály                                          Molnárné Szalánczi Zsuzsanna
5. osztály                                             Saflánszky Sarolta
6.a. osztály                                         Békefiné Horváth Éva
6.b. osztály                                          Király Tamásné
7. osztály                                              Nagy Ildikó
8. osztály                                             Dániel Erika
Napközi 1.csoport                               Stipkovits Lilla
Napközi 2. csoport                              Horváth Anikó

Kirándulások a tanév elején






A nyári jó időt kihasználva őszi kirándulásunkat szeptember 11-én szerveztük meg. Minden osztály ellátogatott egy - egy megbeszélt helyszínre, kísérő tanárokkal és osztályfőnökeikkel együtt. 

Minden tanév elején szervezünk a diákok, új osztályok számára év eleji kirándulást. A csoport összefogásának erősítésére, tanárok és diákjaik közötti jobb kapcsolat kialakítása mellett az őszi természet megfigyelése is cél. Minden osztály és főnökeik megbeszélték előre, hogy hova mennek és mit csinálnak ott. 
Elsősök főleg játszótérre mentek, kimlei nevezetességeket néztek meg, másodikosok pedig Hédervárra kerékpárral jutottak el. Ötödikeseink Cvikára jutottak el, ahol találkoztak a harmadikosokkal is. A két 6. osztály Mosonmagyaróváron sárkányhajóztak, hetedikeseink pedig a Szigetközben kerékpároztak. Nyolcadik osztályosok a dunaremetei régi kikötőt nézték meg. Az eseményekről képek is készültek, ezekből párat blogunkra is felteszünk/feltettünk.

2012. szeptember 8., szombat

A mindennapos testnevelés bevezetése


1.    Az iskola tanulói számára a mindennapi testedzést az alábbi foglalkozások biztosítják:
·         A heti kötelező testnevelés órák
·         Az évfolyamonkénti tömegsport foglalkozások
·         Iskolai sportköri foglalkozások
·         Alkalmi sportrendezvények
·         Iskolai sportszakköri foglalkozások.
2.    Az életbe lépő A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében – heti öt testnevelő foglalkozás megtartása kötelező.
„Az iskola a nappali rendszerű iskolai oktatásban azon osztályokban, ahol közismereti oktatás is folyik, megszervezi a mindennapos testnevelést heti öt testnevelés óra keretében, amelyből legfeljebb heti két óra
a) a kerettanterv testnevelés tantárgyra vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott oktatásszervezési formákkal, műveltségterületi oktatással,
b) iskolai sportkörben való sportolással,
c) versenyszerűen sporttevékenységet folytató igazolt, egyesületi tagsággal rendelkező vagy amatőr sportolói sportszerződés alapján sportoló tanuló kérelme alapján a tanévre érvényes versenyengedélye és a sportszervezete által kiállított igazolás birtokában a sportszervezet keretei között szervezett edzéssel
váltható ki.”(Idézet a törvényből).

A jelenlegi legjobbnak tűnő megoldás az, ha tanórák közé, illetve csatlakozó óraként hatodik, hetedik órába tesszük a gyermekek kötelező foglalkozásait. A foglalkozásokról - hasonlóan a többi iskolai foglalkozáshoz - hiányozni nem szabad, a hiányzás igazolása pedig a tanóráknál megszokott módon történhet. 

A jelenlegi intézkedés csak az elsős és ötödikes diákokat érinti, és felmenő rendszerben a következő években fokozatosan vezetődik be. 

A belépés és benntartózkodás rendje azok részére, akik nem állnak jogviszonyban az intézménnyel


Kedves Szülők, Vendégeink!

Vagyonvédelmi okokból célszerűnek tűnik a benntartózkodó személyek szűrése, ellenőrzött beengedése. Ezért változtatunk az iskola működési rendjén a következő módon: 
·        Az iskola épületeiben az iskolai dolgozókon és tanulókon kívül – az alkalmi rendezvények és árusítások kivételével – csak a hivatalos ügyet intézők tartózkodhatnak, ill. azok, akik erre az iskola igazgatójától vagy tagintézmény-vezetőjétől engedélyt kaptak.
·  A portási feladatokat ellátó személy nyilvántartást vezet az intézménybe érkező látogatókról (ki, mikor jött, kit keresett, mikor távozott).
·    A portás az idegen látogatókat fogadja és a megfelelő személyt értesíti.
·   Az intézménybe érkezők útbaigazítást a portástól kapnak.
·  Tanítás alatt óráról sem gyereket, sem pedagógust kihívni nem szabad. A tanítási órákat semmilyen körülmények között sem szabad zavarni. 
A portai feladatokat ellátó személy takarító, akik e feladatot munkaköri leírásukban kapják meg.

Köszönjük megértésüket és türelmüket!

Hivatali ügyek intézése

Kedves Szülők, Gyermekek! 

Szorgalmi időben a nevelői és a tanulói hivatalos ügyek intézése a kimlei tagintézmény iskolatitkári irodájában 7.30 és 15.30 óra között történik. Új ügyintézőnk, Grundtnerné Németh Anna ekkortól ér rá. 

Azoknak a diákoknak, akiknek még nincs kártyaalapú diákigazolványuk, szüleik ideiglenes diákigazolványt igényelhetnek az irodában. Az új diákigazolványok igénylése továbbra is okmányirodai regisztráció után történhet. 

Ebédbefizetés időpontjai olvashatók az iskola bejáratánál. 

Ebédlejelentés csak előző nap 14.30-ig történhet. Azt is kérnénk jelezni, ha a gyermek vissza szeretne jönni.