2012. március 31., szombat

Tavaszi nagytakarítás képekben









Népi hangszerek






Március 21-én iskolánkba látogatott két népzenész Mosonmagyaróvárról, Keresztény Gyula és Takács István. Népi hangszereket mutattak be az alsó és felső tagozatosoknak. A hangszerek megszólaltatása előtt röviden ismertették azok jellemzőit. A gyerekek előtt nem voltak ismeretlenek ezek a hangszerek,hiszen ének-zene órákon is találkoztak velük a tankönyvek lapjain. Most élőben is láthatták és hallhatták.Ismert népdalokat énekeltek közösen, hangszeres kísérettel. A vendégek hoztak magukkal többféle furulyát, magyar dudát, tekerőlantot, ütőgordont, tamburát, kobozt, kanalat, hegedűt, brácsát, dorombot és cimbalmot is. A gyerekek körében nagy sikert aratott a humoros, érdekes előadás, amelynek ők is aktív résztvevői voltak.










2012. március 27., kedd

Körzeti szavalóversen alsósoknak Jánossomorján

Az idei tanévben a Mosonmagyaróvár környéki iskolák körzeti szavalóversenyét a jánossomorjai Klafszky Katalin tagiskolában tartották, ahol a rendező iskola/település diákjai mellett a mosonszolnoki, hegyeshalmi, levéli iskolások mellett a kimlei diákok is eljutottak. Iskolánkban ezt megelőzően tartottunk helyi szavalóversenyt, melynek eredményeit - technikai okok miatt - blogunkon később ismertetünk.

A jánossomorjai versenyen is sikereket érhettek iskolásaink, a következő eredményeket:

1. évfolyamosok kategóriájában különdíjas lett Rebek Laura

3. évfolyamosok verses mese kategóriájában 1. helyezést Szédelyi Rebeka, 2. helyezést Világi Botond kapta.

4. évfolyamosok verses mese kategóriájában 1. helyezést ért el Stipkovits Máté.

Gratulálunk a győzteseknek, felkészítőknek és szülőknek e szép eredményekért!

Kimlei diáksikerek képzőművészeti pályázatokon




Siker koronázta két képzőművészeti pályázaton való indulását kimlei diákoknak.

Veress Lili 6. osztályos tanuló a megyei Cziráki Lajos rajzversenyen a megyei iskolák versenyében 3. helyezést ért el. Ennek a díjnak az értékét növeli, hogy egy témát több szempontból kellett elemezni, ábrázolni. S ezt csak tartós szorgalommal lehetett elkészíteni.

Rebek Lizett 5. a. osztályos tanulónk országos, sőt nemzetközi szintűvé vált balassagyarmati "Mézcsupor" képzőművészeti pályázaton nyert díjat. Ez azért nevezhető nagyon érdekesnek, mivel 1600 - köztük több művészetoktatási intézmény - páláyzatából választották ki Lizett munkáját. A nyertes művet korábbi blogbejegyzésünkben már láthattátok. Gyönyörű (tempera) színekkel festette meg alkotását a kislány.


Köszönjük a segítséget és munkát felkészítő tanárának, Magyar Istvánnak is.

2012. március 25., vasárnap

Belevetettük magunkat



A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA -2012-ben is elindította a Vesd Bele Magad! Programot. Iskolánk idén először csatlakozott a programhoz. Tanulóink március közepén már megkapták a vetőmag csomagokat. A kiválasztott növények (zöldborsó, hónapos retek, vöröshagyma, sárgarépa, karalábé) a gyerekek számára is könnyen előállíthatóak, nem kényesek. A magokat a gyerekek otthon, a saját konyhakertben vetik el, majd a megtermelt zöldségeket a család felhasználja. Az AGRYA célja a vetőmagosztással az, hogy felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül otthon is elő lehet állítani. A kis kertészek így megérezhetik a saját termésük ízét, össze tudják hasonlítani a kész bolti áruval. Minden résztvevő gyermek és annak családja is a Programon keresztül gazdálkodóvá válhat, átélheti a termelés, az élelmiszer-előállítás csodáját és felelősségét. A résztvevő gyermekek életkoruk miatt segítségre szorulnak, így a tapasztalatok alapján közös, családi programmá válik a kertészkedés. Felsőseink nem csak otthon, hanem az iskolai gyakorlókertben is belevetették magukat a munkába. A meleg időnek köszönhetően a veteményezésen már túl vannak, izgatottan várják a folytatást. A közös munkáról készített képeiteket, élménybeszámolóitokat az iskola@kimle.hu e-mail címre várjuk, ezeket a www.vesdbelemagad.hu honlapon közzétesszük. A program egyéb részleteit a fenti internetes oldalon olvashatjátok.






2012. március 20., kedd

Március 15-i műsorunk



Iskolánk 7. osztályosai mutatták be idén az 1848/49. évi forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepi műsort. A műsort Dániel Erika, osztályfőnök tervezte, rendezte.

A nyári foglalkoztató alatt előadott emlékműsorban versek, dalok hangzottak el e korból és e korról, az énekkar pedig toborzódalokat énekelt Wenczlerné Csiki Ilona vezetésével. A műsor után az osztályok emlékcsokrokat, koszorúkat és egyéb díszeket helyeztek el a 48-as emlékműnél.

Ovisuli félidő!

Szülők és gyermekeik az ovisuliban

Javában zajlanak az ovisuli foglalkozásai iskolánkban - már két foglalkozás lement, de lesz még kettő!
Alsós tanító nénik, nemzetiségi tanítók várják/várták a leendő elsősöket hétfő délutánonként az ovisuliban. A nagycsoportos óvodások mellett szüleik is részt vehetnek ezeken az iskola-előkészítő foglalkozásokon, ahol a nálunk folyó oktatási módszereket, óravezetést, játékos tanulási formákat ismerhetik meg az érdeklődők.

Volt már matekóra, német nyelvi foglalkozás, írástanítás előkészítése, melynek során a tanító nénik is megismerhetik a leendő kis elsősöket. Interaktív táblán dolgozhattak a gyerekek, csoportos mesefeldolgozást is megismerhettek a résztvevők Ibolya néni, Bori néni, Ildikó néni és Saci néni, Judit néni segítségével.
A következő két hétben még lesz újabb két foglalkozás, ahol várjuk szeretettel az érdeklődőket, gyerekeket, szülőket.

2012. március 10., szombat

Farsangi bál 2012.


A jelmezesek

Bizony már két hét is eltelt iskolánk farsangi bálja óta, és blogunk még nem is adott hírt róla. Hát most ezt pótoljuk.
Február 25-én, szombaton délután 3 órakor nyíltak meg a bálnak helyt adó kimlei Művelődési Ház ajtajai, hogy befogadják a szórakozni vágyó gyerekeket és kísérőiket. A szervező 7. osztály, szüleik és osztályfőnökük, Dániel Erika néni nagyon készültek erre az eseményre, hiszen már 3 hete járták nagyszünetekben az osztályokat jelmezben, hogy reklámot csináljanak a bálnak.
A buli lassan indult, a jelmezversenyig nem is nagyon táncoltak, így felpörgette az eseményeket a jelmezesek felvonulása. Kevesen, 16-an vettek részt e versenyen, de a jelmezek igen ötletesek voltak. Készült igazi autó is (Matuka), láthattuk Bobot és Bobeket a kalapból kiugrani. Volt tündér és Rambo is. A legjobb jelmeznek a struccon lovagló lányt találta a zsűri. Őt Hanaszek Angyalka jelenítette meg.
A struccon lovagló lány és kísérője

Közben láthattuk a Kelet Lányai Hastánccsoport előadását, a kimlei rock-and-roll tánccsoportot is.
A kalapból kiugró fiúk

A jelmezversenyt követően aztán fokozódott a hangulat, ami főleg a jó zenének volt köszönhető. A zenét Horváth Bálint és Angyal Bence szolgáltatták. Volt tánc, kergetőzés, meg minden, ami egy bálhoz kell.
Matuka

Este 7 óra után kezdődött a tombolahúzás, ahol sok nyeremény várt gazdára, köztük Behon Pali bácsi festménye, egy ajándékkosár, Krankovits Antal által készített madáretető.
A tombolasorsolás végén kapták meg a legtöbb szívet összegyűjtők az ajándéktortát. Idén két lány, Gyergyói Réka és Baranyai Dzsenifer kapták e díjakat.
A bál este 9-ig tartott, a szervezők szerint igen jó hangulatban.

2012. március 6., kedd

Mézescsupor rajzpályázat



A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület és az Ipolyszakállosi Ipolyvölgye Méhészszervezet rajzpályázatot hirdetett a méhészkedéssel, a méhek életével és a méz fogyasztásával kapcsolatos témakörökben. A kiírók négy korcsoportban várják az alkotásokat.(óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás)
A legjobb pályaműveket március 17-én, az Ipolymenti Méhésztalálkozó alkalmából a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kiállítják, a legszebb alkotásokat egyénileg díjazzák.
Iskolánk az alábbiakban látható alkotásokkal pályázott.