2011. július 14., csütörtök

Kimle és Ásványráró közös iskolája

Az intézmény összevonások megyénkben nem csak városi, hanem községi szinten is jelentkeznek. Az állami finanszírozás és az önkormányzatok anyagi helyzete nem mindig engedi meg az önálló iskolák működtetését. Ezért határozott úgy Ásványráró képviselő-testülete, hogy csatlakozik a már régóta működő Kimle és Károlyháza községek által működtetett iskolai és óvodai intézmény-fenntartó társuláshoz.
A döntés értelmében egy közös fenntartású intézmény keletkezett, amely magába foglalja az ásványrárói iskola és a kimlei iskola mellett a két település óvodáit is. Mivel korábban az ásványrárói iskola és óvoda közös igazgatás alatt volt, így célszerűvé vált a kimlei iskola és óvodák összevonása is.
A 2011. augusztus 1-jétől működő új intézmény "többcélú intézmény", vezetője pedig a korábbi kimlei általános iskola igazgatója, Nagyné Andirkó Julianna lett. Az átszervezés szinte észrevehetetlen a szülők számára, hiszen nem változik az iskolák, óvodák jellege, feladataikat ugyanúgy végzik, mint eddig.
A Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye nevű új képződménybe tagintézményként került be a Nemzetiségi Általános Iskola, a kimlei Nemzetiségi Óvoda és a Somogyi József Tagiskola. Az ide járó gyerekek száma pedig 500 körül várható. Az ásványrárói polgármester, Tatainé Popp Rita szerint előremenekülünk, hiszen a fenntartás szempontjából könnyebbnek látszik egy ekkora, közösen fenntartott intézmény.

2011. július 8., péntek

Online szavazás





Szavazzatok a kimlei gyerekek rajzaira a http://www.koszonjuksio.hu/galeria2011.php internetes oldalon. A szavazáshoz regisztráció szükséges. Ha regisztráltál,a megadott e-mail címedre kapsz egy linket, amit aktiválnod kell. Ezután tudsz csak belépni a szavazáshoz. Szavazzatok akár mindennap, a voksok alapján kapnak a résztvevők díjakat!
Az feltöltött rajzok versenyen vesznek részt, a 100 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak) SIÓ ajándékcsomagot, a legszínvonalasabb munkákat beküldő 10 intézmény SIÓ-bulit kap.
Naponta 1 érvényes szavazatot adhatsz le!

Köszönjük, Sió!

2011. július 5., kedd

Digitális tudásfejlesztés a kimlei általános iskolában




Az Európai Unió és a magyar állam támogatásával nyert közel 6 és fél millió forintot a kimlei önkormányzat a Nemzetiségi Általános Iskola digitális eszközparkjának fejlesztésére. Az interaktív táblák, projektorok és laptopok a nyári szünet alatt érkeznek meg az intézménybe, így a diákok szeptembertől már minden tanteremben találkozhatnak digitális taneszközökkel.



A TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) keretében elnyert támogatás öt tantermi csomag (interaktív tábla, projektor és laptop) beszerzésére ad lehetőséget. Külön kiemelendő, hogy az említetteken felül az intézménybe járó sajátos nevelési igényű diákok (nagyothalló és mozgássérültek) fejlesztésére külön speciális csomagokat is beszerezhetett a pályázó önkormányzat. Ezekkel együtt az általános iskola már minden tantermében használhat interaktív táblát, projektort és számítógépet, hiszen a korábbi pályázatok során már szerzett be ilyen digitális taneszközöket.

A pedagógusok és a gyermekek a szeptemberben kezdődő új tanévben már birtokba is vehetik az eszközöket, melyek használatára továbbképzés keretében tanítják meg az iskolában dolgozókat. Így hatékonyabbá válik a kompetenciaalapú oktatás és a digitális tudás kialakítása az iskolában.