2011. június 30., csütörtök

Német nyelvi élménynap Bécsben Spracherlebnistag in Wien


Az EdTWIN-projekt keretében 2011. június 1-jén megrendezésre került a német nyelvi élménynap, melyre a kimlei Nemzetiségi Általános Iskola azon tanulói utazhattak, akik a német szavalóversenyen kimagaslóan teljesítettek, de ez egész éves munkájukban is megmutatkozott.

Az EdTWIN-projekthez 2010-ben csatlakozott iskolánk. Olyan kapcsolatokat biztosít ez a projekt, amellyel a tanulóink az interkulturális műveltsége gazdagodik. A projekt központja Győrben, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán található.

Ezen a kiránduláson több neves győri iskolával együtt vehettünk részt. Az élménynapot a diákok érdeklődési körének és életkori sajátosságainak megfelelően állították össze. A legfőbb szempont mégis a német kultúrával történő széleskörű ismerkedés volt.

Délelőtt a Schönbrunni kastélynál fényképrallyn vehettek részt a diákok. Külön kuriózumként az élőben próbáló Bécsi Filharmónikusokkal is találkozhattak. Az ebédcsomagok kiosztása után már mindenki a délutáni tevékenységekre koncentrált. Négy helyszín közül választhattak: a Műszaki Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Zene háza és a " Hátborzongató Bécs": Kínzókamra-múzeum és Michaelerkripta.

Örömmel vett részt a tizenegy diák és egy kísérőtanár a rendezvényen. A diákok elhatározták, mivel nem mindegyik helyszínre juthattak, ezért jövőre is szeretnének eredményesen szerepelni a szavalóversenyen, hogy újból kijuthassanak a bécsi élménynapra.

2011. június 24., péntek

Jonatán eredmények



Gratulálunk a Jonatán versenyzőknek, különösen annak a négy tanulónak, akik a haladó feladatsort is megoldották. Jonatánosaink már a könyvmolyok kiváló mesterei.

Jövőre is várom a jelentkezőket, remélem, hogy sok új kis molyt üdvözölhetünk sorainkban!

A versenyről bővebben a www.jonatan.hu oldalon olvashattok.

Munkára könyvmolyok, töltsétek hasznosan a szünidőt is! Izgalmas olvasmányokat, kellemes időtöltést kívánok!

2011. június 21., kedd

2011. június 17., péntek

Diáknap 2011.

A hivatalosan utolsó előtti iskolai napon szervezte iskolánk a diáknapot, ami a hagyományoktól eltérően idén külön rendezték az alsósok és külön a felsősök. Az alsósok sorversenyen vettek részt a kimlei focipályán, míg a felsősök csapatait a falu civil szervezetei fogadták. A Szigetköz-Mosoni-sík LEADER Egyesület központjában, a Polgárőrség vezetőjével a Dunánál, valamint a Horgászegyesülettel közösen iskolánkban várták őket feladatok. A jó hangulatú programon minden diák talált kedvére való feladatokat, versenyeket.

Hévízi konferencián mutatkoztunk be


A Nyugat-dunántúli Hálózatkoordinációs Központ által szervezett konferencián vettünk részt június 8. és 9. között, melynek célja az idei tanévben végzett iskolák közötti kapcsolatépítés értékelése volt.
A TÁMOP-pályázat által létrehozott iroda feladata volt iskolák közötti erős kapcsolat, ezáltal pedig egy erős hálózat kialakítása. Ennek egyik eleme a referencia-intézményi rendszer kiépítése, melynek iskolánk is tagja.
A konferencián, melynek Hévíz Város Polgármesteri Hivatala adott otthont, iskolánk is képviseltette magát. A kétnapos rendezvény első napján a szakmai előadások, eddigi eredmények bemutatása mellett szerepet kaptak a térség iskolái is. Láthattuk a kőszegi ugrókötél csoport produkcióját, a kópházi Nakovic-iskola tamburásait, a gyömörei citerazenekart és népdalkórust, a gyenesdiási néptáncosokat, valamint a hévízi Bibó-gimnázium színjátszósainak Ady-interpretációját.
Fontos gondolatokat osztott meg velünk prof. Dr. Bagdy Emőke is, aki "boldogságkutatóként" próbált egy kis ízelítőt adni a stresszűzési technikákból.

A második napon referenciaintézmény-jelöltek és kistérségi koordinátoraik mutatkoztak be. A koordinátorok feladata, hogy szervezzék a kistérségen belüli kapcsolatokat, referencia-intézményeket. A mosonmagyaróvári kistérségben e feladatot a mosonszentmiklósi iskola vezetője, Héczné Tóth Mária Magdolna látja el.
E napon mutatkozhatott be a mi iskolánk is Baán Józsefné és Csizmazia Roland szervezésében. A jó gyakorlatinkból adtunk egy kis ízelítőt, előbb a reneszánsz projektnapot és a történelem-projektórákat ismertettük, majd egy kis szorobán-bemutató következett. Három elsős és három ötödikes diák is elkísért minket Hévízre aznap, ahol bemutatták, milyen hasznos is egy szorobán a matematika-órákon. A bemutatónkon fejben számolás, nagy számokkal való bűvészkedés és mértékváltásos feladatok ejtették ámulatba a konferencia résztvevőit. Nagyon ügyesek voltak a gyerekek és felkészítőjük, Baán Józsefné, Bori néni.

A konferencia zárásaként bemutatták a régió referencia-intézményeit és jó gyakorlatait összefoglaló kiadványokat. A projekt ugyan erre a tanévre véget ért, de terveződik a következő tanév feladatsora is. Szívesen veszünk részt további bemutatkozási lehetőségeken, hiszen ezzel csak hírnevünk erősödik.

2011. június 13., hétfő

Ötödikesek az Ugriparkban










Az ötödikesek is újból ellátogathattak az Ugriparkba.Ők is szép eredményeket értek el szorobánversenyeken és ismét sikeres Kyú vizsgákat tettek. A rendszeres gyakorlás jutalma volt számukra ez a kirándulás. Először egy nagy sétát tettünk Győr belvárosában. Mini dobozos colát ugyan nem kaphattunk,de jót fagyiztunk.Szerencsénk is volt ,mert ezen a napon alig volt látogató az Ugriparkban. Így aztán mindenki kedvére csúszdázhatott, ugrálhatott. Ki is élveztünk minden percet.Még a büfé forgalmát is fellendítettük.Örültünk,hogy tavaly óta már ez is van. Gyorsan elrepült ez a délután. Sokat játszottunk. Jó volt.

Ugriparkban az alsósok












Iskolánk szorobánosai nagyon szép eredményeket értek el ebben a tanévben. Ezért persze sokat kellett gyakorolniuk. Jutalmuk az egész éves munkáért egy Ugripark látogatás lett. Elsőtől, 4.-ig mindenki izgatottan várta ezt a napot. Sokaknak plusz örömöt jelentett, hogy vonattal utaztunk Győrbe. Közel 3 órát tölthettünk a parkban, ami szinte elrepült. Nagyon élveztük minden percét. Igen elfáradtunk, de nem bántuk. Jövőre is szívesen elmennénk!



































2011. június 11., szombat

"2011.Az erdők nemzetközi éve"


A győri Reflex Környezetvédő Egyesület a szombathelyi Kerekerdő Alapítvánnyal együttműködve szépirodalmi, képzőművészeti, fotó- és filmpályázatot hirdetett a Győr-Moson-Sopron megyében élő általános, illetve középiskolás diákok számára abból az alkalomból, hogy az ENSZ 2011-et "Az Erdők Nemzetközi Évének"nyilvánította.

Iskolánk 4. osztályos tanulói számítógépes grafika kategóriában készítettek képeket, melyeken az erdők jelentőségével kapcsolatos üzeneteiket fogalmazták meg.

Az alábbiakban a pályázatra beküldött képeket láthatjátok, amelyek Paint programmal készültek. A zsűri Novitz Roland munkáját díjazta,grafikájával 3. helyezést ért el.

A kiíró emléklappal köszönte meg iskolánknak a részvételt.

http://www.reflex.gyor.hu/







2011. június 4., szombat

Köszönjük, Sió!



Fogjunk össze, hogy még több iskolatáskát adhassunk!


A Köszönjük, SIÓ! Program az óvodák, iskolák és magánszemélyek részére létrehozta közösségi oldalát a Facebookon és az Iwiwen. Ha csatlakoztok a Köszönjük, SIÓ! közösséghez, akkor "Like" vagy "Tetszik" gomb megnyomásával hozzájárulhattok a Program sikeréhez, és ahhoz, hogy még több gyermek kapjon iskolatáskát.


10.000 like összegyűjtése további 50db iskolatáskát ad a Programban érintett rászoruló gyermekeknek.


A SIÓ-ECKES Kft. idén is meghirdette rajzversenyét, „Te mivel javítanád saját és barátaid életét együtt a SIÓ-val?” címmel. A tavalyi versenyben Ricze Ádám 6. osztályos tanuló alkotásával SIÓ ajándékcsomagot nyert.

Június 10-ig várjuk rajzaitokat a fent megjelölt témában.


Köszönjük, Sió!


Ünnepi könyvhét programjai

Ünnepi könyvhét és gyermekkönyvnapok 2011, Győr


2011. június 3., péntek

Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár

15:00 Móser Zoltán: Erre leltem földnek nyomát... Xántus János Múzeum

15:00 Múzeumi iránytű.

16:00 In labore fructus: Jubileumi tanulmányok a Győri Egyházmegye történetéből.

Arany János utca

16:00 Rézfúvós zene a barokktól napjainkig.

Városi Művészeti Múzeum főépülete- Esterházy-palota

17:00 Találkozó Jókai Anna Kossuth-díjas íróval.

Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár

18:00 Találkozó Gergely Ágnes Kossuth-díjas költővel.

2011. június 4., szombat

Arany János utca

10:00 Szél se tudja, merre térünk...

Városi Művészeti Múzeum főépülete- Esterházy-palota

11:00 Czigány György Nyolcvan nyár című könyvének bemutatója.

Arany János utca

11:00 Pulcinella kertészkedik.

13:30 Játék a könyvvel.

14:00 Az elképzelt beteg.

Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár

15:00 Dr. Barsi Ernő Hagyaték. Apáról fiúra című könyvének bemutatója.

Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár

15:00 Japán Kamishibai.

Arany János utca

15:00 Hogyha zene szól...

16:00 A vitéz szabólegény.

Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár

16:30 Móser Zoltán Mély kútba tekinték című könyvének bemutatója.

Arany János utca

17:00 Bukfenc.

Klebelsberg Kunó pályázat

Iskolánk sikeresen pályázott a Tinta Kiadó Klebelsberg Kunó pályázatára.

A pályázat a kimagasló eredményt elért tanulók év végi könyvjutalmazására nyújt lehetőséget. A jutalomkönyveket a kiadó „Az Ékesszólás Kiskönyvtára ” sorozatából válogattuk. A könyvkiadó szótárai közül többet a Magyar Tudományos Akadémia "Kiváló Magyar Szótár" díjjal tüntetett ki.

A kiadó kínálatát megnézhetitek a www.tintakiado.hu internetes oldalon.

Tinta Kiadó a Facebookon is!

2011. június 3., péntek

Első és második osztályos kirándulás


















2011.06.01-re virradó éjjel sok elsős és 2.-os nem sokat aludt.Mindenki izgatottan várta a kirándulást Ravazdra.Talán jó idő is lesz!-bizakodtunk.Győr környékén már kevésbé.Egyre jobban megeredt az eső.Megérkeztünk az erdei iskolához.Pocsolya mindenütt - esik.Szomorkásan,de azért kíváncsian szálltunk le a buszról.Kedvesen fogadtak bennünket.Ismerős és kedvenc foglalkozással kezdhettünk,ehettünk.Persze a többség a chipsnek és az édességnek esett volna neki azonnal,de Eszter néni azt mondta, majd csak ha szendvicset ettek.Ezt páran annyira komolyan vették ,hogy azonnal megették az egész napi szendvics mennyiséget,hogy ne legyen akadálya a chips evésnek.A bőséges reggeli alatt még a nap is kisütött.A ravazdi program két csoportban bonyolódott.A 2.-asok reggeli után elindultak túrázni.Az elsősök egy interaktív előadáson vettek részt.Ügyesen megoldottuk - néha kisebb vita után - mi való a túrahátizsákba .Érdekes módon a chips mindenki szerint egészségtelen (vajon miért van tele vele mégis minden zsák?),az uborka egészséges most mégis jobb félni..., telefon felesleges,de mi van ha segítséget kell hívni?
Csodálkoztunk mennyi szarvas fajta él Magyarországon ,de rénszarvas mégse.Pedig mi csak őt ismertük.És mi van akkor a Mikulással....
Sok érdekeset hallottunk és tapasztaltunk.Ezután elindultunk a nagy túrára.A kevés kis emelkedő is nehezére esett a síkvidéki embereknek,mondanám gyerekeknek.Azért hamar elértük a kilátót.Mindenki felmászott a tetejére és gyönyörködtünk a tájban.A tisztáson szép, színes képet készítettünk virágokból.Az erdőben madárfészkeket néztünk túravezetőnkkel.Egyikben apró ,pici tojásokat is láttunk.Ebéd után megtekintettük a tájházat.Sok érdekes,fura tárgyat láttunk.Egy vasalóról kiderült,hogy nem is vizet tesznek bele,ahogy néhányan gondolták,hanem szinte hihetetlen:szenet, faszenet.A neve sem gőz vasaló,hanem faszenes vasaló.
A ravazdi kirándulás utolsó érdekessége Béla király kútja.
A feljegyzések szerint IV. Béla király 1241-ben a tatárok elől menekülve megpihent a pannonhalmi kolostor alatti völgyben és minden bizonnyal ivott is a forrás vizéből.
Ezt a vizet csoda víznek is mondják, mesélte Viki néni a túravezetőnk.A lányok ,ha isznak a vízéből sűrű lesz a szemöldökük.A fiúknak pedig a bajuszuk.Lelkesen ittunk is a szép tiszta forrásból.Van aki még a kis testvérének is vitt,hagy legyen neki is sűrű bajusza.
Ezután újból találkoztunk a másodikosokkal.Ők is ugyanezt nézték meg, csak más sorrendben.
Nagyon jó volt ez a kirándulás. Sokat tanultunk a természetről.
De várt még ránk a fagyizás Nyúlon.Ez volt csak a hab a tortán.Végre a pénzünket is költhettük.Igaz 4-5 gombócos fagyit a tanító nénik nem engedtek vásárolni,csak 2-t vehettünk.Azért szerencsére más is volt a fagyizóban.Igaz füstölős rágó csak addig míg mi oda nem értünk.Mindent megvettük.
Hazafelé nagyon jókedvünk kerekedett.Szinte mindenkiből előbújt a dalos pacsirta. Kimléig a Mizu,mizu......Két kicsi legót énekeltük a tanító nénik és a Krisztofer örömére.
Elfáradtunk,de megérte!