2011. január 24., hétfő

Farsangi bál 2011.

Iskolánk február 12-én, szombaton
szervezi hagyományos farsangi bálját a
Művelődési Házban.

Kérünk minden szülőt, diákot, hogy tombolatárgyakkal is támogassák a bált szervező hetedikeseket. Az ajándéktárgyakat és a kiosztott támogatójegyeket a diákok osztályfőnökei gyűjtik.

Zenét Horváth Bálint szolgáltatja.
Szervezők: a 7. osztály és osztályfőnökük: Király Tamásné, valamint - csak úgy önszorgalomból - Békefiné Horváth Éva tanárnő.

Kimlei jegyzőnkből óvári aljegyző

A kimlei körjegyzőség éléről érkezett Mosonmagyaróvár új aljegyzője. Fehérné Bodó Mariann szerint jól tudja majd kamatoztatni a közigazgatásban eddig eltöltött tizenhét év tapasztalatait a városházán.

Még tavaly októberi alakuló ülésén határozott a képviselő-testület az aljegyzői pályázat kiírásáról. A városházán ez az álláshely ugyanis betöltetlen, az önkormányzati törvény szerint viszont az aljegyző alkalmazása kötelező. A testület végül decemberben második körben döntött a poszt betöltéséről, s Fehérné Bodó Mariannt választották aljegyzőnek.

Fehérné Bodó Mariann a kimlei körjegyzőség éléről került a városházára. Az új aljegyző tizenhat éve dolgozik a közigazgatásban, ebből is az elmúlt tizenkettőt Kimle jegyzőjeként töltötte. Mint mondja, az új munkakör új kihívásokat és feladatokat jelent számára, ami során az eddigi tapasztalatait jól tudja majd hasznosítani.

Fehérné Bodó Mariann: Tizenkét év után úgy gondoltam, hogy fejlődni kell, továbblépni és újabb szakmai kihívásokat keresni, ezért pályáztam meg a mosonmagyaróvári aljegyzői állást.
Fehérné Bodó Mariann: Tizenkét év után úgy gondoltam, hogy fejlődni kell, továbblépni és újabb szakmai kihívásokat keresni, ezért pályáztam meg a mosonmagyaróvári aljegyzői állást.


forrás: Kisalföld (Méhes Ákos)
Bár ez a szülőknek nem mindig látszott, de azért iskolai munka szervezésében, törvényes működésének elősegítésében sokat segített a Kimléről távozott jegyző asszony. Gyerekvédelmi feladatok, szociális támogatások rendezése, munkaszervezés - ezek voltak iskolánkkal kapcsolatos feladatai. Bízunk benne, hogy azért nem csak a sok gond marad meg neki emlékként iskolánkról.
Köszönjük, és sok sikert!

2011. január 22., szombat

Istenek lakomája






Egyszerű tanóraként került be az ötödikes naplóba a szerdai történelem tanóra, ám rendhagyó módon nem hagyományos értelemben vett lecketanulás volt a feladat aznap. Inkább a görög istenek adtak egymásnak randevút.

Az érdekes projektfeladatra két tanórán át készültek az ötödik osztályosok. Miután sorsolással minden diák kapott egy görög istent, egy bemutatkozást kellett készíteni a kapott isten nevében. Így mindenkinek feladata volt
  • egy szöveges ismertető írása,
  • egy szép történet gyűjtése, valamint
  • egy jellemző tárgy elkészítése az adott istenről.

A szerdai töriórán aztán lezajlott az "Istenek lakomája". Minden isten bemutatkozott, majd "családi fotók" készültek. Ezt követően pedig hozott gyümölcsökből készített gyümölcstálak kerültek az asztalra, melynek legérdekesebb gyümölcse egy nagy gránátalma volt. Osztályfőnökük, Hoffmann Lídia is csak dícsérte a gyerekek szorgalmát, ügyességét és fantáziáját. Nagyon szép mondákat kerestek, és kreatív öltözeteket, tárgyakat készítettek.

Jó hangulatban telt a tanóra, és a diákok is jól szórakoztak (meg tanultak).

2011. január 21., péntek


MEGHÍVÓ

A Nyugat-dunántúli Regionális Hálózatkoordinációs Központ tisztelettel meghívja Önt és munkatársait a

A kompetencia alapú nevelés, oktatás keretében átadandó „jó gyakorlatok”, módszerek, tapasztalatok című

fejlesztő műhely foglalkozásra, és a kapcsolódó konzultációra,

mely a TÁMOP-3.2.2-09/A/1-2009-0001, „Hálózatos együttműködés a minőségi közoktatásért a Nyugat-dunántúli régióban” című pályázat keretében kerül megrendezésre.

Helyszín: Nemzetiségi Általános Iskola

9181 Kimle, Fő út 102.

és Széchenyi István Ált. Isk. és AMI

9154 Mosonszentmiklós, Táncsics Mihály utca 2.

Időpont: 2011. január 27. 14 óra

Előzetes programterv:

Téma: kompetencia alapú oktatás keretében:

-a szorobán alkalmazása a matematikai kompetencia fejlesztésében

-tanulásmódszertan órák az önálló tanulás kompetenciájának fejlesztésében

2011.január 27. csütörtök

ÉRKEZÉS

13.45 Kimle

Regisztráció- Kimle, Nemzetiségi

Általános Iskola

TÉMA:

hospitálás

14.00, Kimle

Szorobán alkalmazása a matematikai

kompetencia fejlesztésében –

„jó gyakorlat” bemutatása

Tanít: Baán Józsefné osztály: 5.

hospitálás

15.00

Moson-szent-miklós

Tanulásmódszertan óra

Mosonszentmiklóson

Fejlesztő műhely

16.00 Moson-szent-miklós

Jó gyakorlatok:

Szorobán alkalmazása

matematika órán

Tanulásmódszertan tanterv

Oroszlány Péter nyomán

KONZULTÁCIÓ

16.45



Megjelenésükre, közreműködésükre feltétlenül számítunk!

A két helyszín közötti átjutást – igény szerint – megszervezzük.


Amennyiben kérdése merülne fel:

Bármilyen kérdés esetén forduljon bizalommal Nagyné Andirkó Julianna, igazgatóhoz a 96/228-031, valamint Héczné Tóth Mária igazgatóhoz, a 564469, vagy a +36205004505 telefonszámon.



2011. január 20., csütörtök

Indul a Szivárványhíd tavaszi fordulója


A Szivárványhíd Magyarországon az egyetlen olyan országos levelező verseny, ahol egyszerre több ezer diák méri össze tudását a magyar irodalomban, általános műveltségben, csoportmunkában és az internet-használatban!
Felkelti a diákok érdeklődését az olvasás, a kultúra különböző területei, elsősorban a magyar és világirodalom iránt, és ösztönzi őket arra, hogy önállóan fejlesszék ismereteiket, és érezzenek rá az olvasás örömére.

A verseny 4 fordulós, a fordulókban 4-5 feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk a versenyzőknek. Indulhattok egyénileg és csoportosan is!

A fordulók során a magyar és világirodalommal kapcsolatos feladatokat oldhattok meg, megismerhetitek a lakóhelyetekhez kapcsolódó írókat, költőket. Könyvtári foglalkozások keretében barangolhattok a könyvek világában és az interneten is.

Nevezési határidő: 2011. február 8.

Jelentkezni lehet a könyvtárban, ahol a versennyel kapcsolatos bármilyen kérdésedre választ kapsz!

2011. január 17., hétfő

Munkaszüneti napok - 2011

A következő napokon nem kell dolgoznunk

  • 2011. január 1. - szombat
  • 2011. március 15. - kedd
  • 2011. április 25. - Húsvét hétfő
  • 2011. május 1. - vasárnap
  • 2011. június 13. - Pünkösd hétfő
  • 2011. augusztus 20. - szombat
  • 2011. október 23. - vasárnap
  • 2011. november 1. - kedd
  • 2011. december 25. - vasárnap
  • 2011. december 26. - hétfő

Hosszú hétvégék 2011-ben - munkanap áthelyezés 2011

Szerencsére 2011-ben több esetben munkanap áthelyezésre kerül sor.
Ez kedvezően alakítja a 2011-es szabadság tervezésünket, mivel kevesebb szabadnapot kell igénybe vennünk.
Használjuk ki a 2011-es hosszú hétvégéket!

  • Március 19. (szombat) munkanap -- március 14. (hétfő) pihenőnap.
  • November 5. (szombat) munkanap -- október 31. (hétfő) pihenőnap.

A 2011-es adókedvezményekről

Családi adókedvezmény 2011

Már az első gyermek vállalását is támogatja a kormány, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezet be, amely az összevont adóalapot csökkenti.
Az összevont adóalapot 2011-től 1 és 2 eltartott esetén 62.500 forinttal (10.000 Ft valós adókedvezményt jelent), 3 vagy több esetén 206.250 forinttal (33.000 Ft valós adókedvezményt jelent) lehet csökkenteni - havonta és eltartottanként.

Eltartottnak számít a gyerek, a magzat a fogantatás utáni 91. naptól, a saját jogon családi pótlékban részesülő és a rokkantsági járadékban részesülő is.
A családi kedvezmény megosztható a házaspárok, élettársak között.

Ki után járhat még a kedvezmény?

A 18 éven aluli gyermeken és a 20 éven aluli középiskoláson túl családi pótlékot folyósítanak, vagyis adókedvezmény jár a 23 éven aluli sajátos nevelési igényű tanulók, valamint a súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekek után a tankötelezettség teljesítésének végéig. A PricewaterhouseCoopers (PWC) igazgatója hozzátette: saját jogán jogosult családi pótlékra, így érvényesítheti a kedvezményt a 18 év feletti árva vagy félárva személy, aki még tanulmányokat folytat, a 18. életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy, ha már nem folytat tanulmányokat, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is.

Az egyetemista megdobhatja az összeget

A családi kedvezmény összege -hasonlóan a családi pótlékhoz- függ a gyermekek számától, de nem jár minden eltartott után, vagyis a számításnál mérvadó, hogy a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából hány eltartottat vesznek figyelembe.

Ha például két kiskorú és egy olyan egyetemista él a családban, akinek még nincs rendszeres jövedelme, akkor a kedvezmény ugyan csak két gyermek után jár, de összege nem 62 500, hanem 206 250 forint, mivel három főt tartanak el, vagyis a két szülő összesen 413 ezer forintot érvényesíthet havonta.

Hasonlóan, ha van egy kiskorú a családban, valamint két - a feltételeknek megfelelő - felsőoktatásban tanuló fiatal, akkor csak egy gyermek után jár ugyan a kedvezmény, de a magasabb összegben.

Az adókedvezmény szempontjából be lehet számítani az eltartottak közé azt a gyermeket, aki közoktatási intézmény tanulója, de már elmúlt 20 éves. Figyelembe lehet venni a felsőoktatási intézményben első akkreditált felsőfokú szakképzésben, első egyetemi vagy főiskolai képzésben résztvevő gyermeket is, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, és az igénylő háztartásában él.

Figyelem olvassa el (egyetemista, főiskolás eltartottakra vonatkozó családi adókedvezménnyel kapcsolatos információ):

Adóalap-kedvezmény olyan gyermekek után járhat, akik tankötelesek, vagyis amíg 18. életévüket betöltik, illetve ha közoktatási intézménybe jának, akkor azon tanév végéig, amikor a 18. életévét betöltik.

Azokat a gyermekeket is be lehet számítani, akik már betöltötték a 18. életévüket, de első szakiskolai bizonyítványuk megszerzéséért dolgoznak, vagy olyan főiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik az első képzésüknél tartanak.

A családi adózásban csak egy szülő veheti igénybe a kedvezményt, de van arra lehetőség, hogy a házas- vagy élettársak megosszák azt.

A családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot minél hamarabb ki kell tölteni!!


2011. január 13., csütörtök

Kovakövi Frédi, Karak, Döbrögi, Mikrobi, Kapitány...




Tudjátok, hogy mi a közös a fenti rajzfilmfigurákban? Kovakövi Frédi, Karak, Döbrögi, Mikrobi, Kapitány, és még sok más figura Csákányi László hangján szólal meg a filmeken.

Ma lenne 90 éves Csákányi László, aki Zsigovits néven született, 1921. január 13-án Németújváron (Ausztria).

Édesapja papnak szánta, így tízévesen egy kőszegi papi internátusba került. Egy kötelező színházlátogatás után döntötte el, hogy színész lesz, elhatározásához végül sikerült szülei támogatását is elnyernie.

A Színművészeti Akadémia hallgatója lett, ahol 1942-ben diplomázott. A Nemzeti Színháznál kezdett, azonban 1945-ben hadifogságba esett, és csak 1948-ban térhetett haza. Ezután a Pesti, az Úttörő és az Ifjúsági Színház társulatához szegődött, majd 1953-tól a Fővárosi Operettszínház, 1956-tól pedig a Petőfi, illetve a Jókai Színházban dolgozott.1963-1971 között a Vígszínház, 1971-1974 között a József Attila Színház , 1974-től haláláig a Vidám Színpad alkalmazta. Budapesten hunyt el 1992. november 3-án. Munkáját számos díjjal elismerték. Jászai Mari-díj (1959), Érdemes művész (1979), Kiváló művész (1984). Csákányi László kiváló karakterszínész volt, drámákban és vígjátékokban egyaránt szerepelt. Szeretett szinkronizálni, magyar hangját adta többek között Foxi Maxinak és Frédinek is. A magyar gyerekek örökre szívükbe zárták kedves, mély hangját Karak, Döbrögi, Kapitány és a többi figura alakjában.


Teremlabdarúgás megyei döntő - kimleiekkel

A Győr-Moson-Sopron Megyei Diáksport Tanács által szervezett 2010/2011. tanévi teremlabdarúgó-torna döntőjébe jutott a kimlei csapat III/IV. korcsoportban. Ehhez elődöntőt kellett nyerni körzetünkben, ahol a mosonmagyaróvári Haller János-iskola valamint a győri Fekete István Általános Iskola vett részt. A hármas tornát végül is a győriek nyerték, de Kimle 2. helyen továbbjutott.

A megyei döntőbe a győri suli mellett a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ, az abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola, a Kisfalud-Mihályi-Vadosfa Általános Iskolája valamint a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola csapata került be.

Magát a döntőt 2011. január 17-én, hétfőn szervezik Kónyban, 11 órától. Az egész napos döntőben két csoportban küzdenek majd a csapatok, és a csoportgyőztesek keresztjátékban a másik csoport 2. helyezettjével méri össze erejét. Végül a helyosztók lesznek várhatóan 15 órától.

Sok sikert kívánunk csapatunknak!

2011. január 12., szerda

Saflánszky Sarolta tanár néni helyettesítése - 2011.01.14. péntek

1.

2.

német

Berkesné Virág Judit összevon

2.

3.

német

Berkesné Virág Judit

3.

-

-

-

4.

4.

német

Berkesné Virág Judit

5.

5.

német

Király Tamásné

6.

8.

német

Ladányi Ágnes

Horváth Anikó helyettesítése (napközi 2.cs.) - 2011.01.12-18-ig

A napközis tanító néni helyettesítése a következő módon alakul.

2011. 01.12. szerda: Cséfalvay Ildikó
2011. 01.13. csütörtök: Döbrönténé Laki Ibolya
2011. 01.14. péntek: Nagyné Kolonits Kinga

2011. 01.17. hétfő: Baán Józsefné
2011. 01.18. kedd: Fazekasné Lurvig Mária

Anikó nénit várjuk vissza szeretettel, kívánjuk, hogy gyógyuljon meg.

2011. január 11., kedd

Versillusztráció

Weöres Sándor:

A hétfejü sárkány

Iszapos tóból
száz karika száll,
a hétfejü sárkány
odalenn pipál,
folyton füstöl
hét fekete szája,
fűzfagyökérből,
hét öblös pipája,
békalencséből
vágott dohánya,
vizitök-levélből
hét hálósapkája.
Amikor haragos,
kavarog a katlan,
hét pipakupakja
nagyot csattan.