2010. május 27., csütörtök

Osztálykirándulás










2010. május 27.-én kirándulni mentünk Komáromba , a Monostori erődbe.Izgatottan vártuk ezt a napot.Főleg az esőtől tartottunk.Szerencsére az égiek kegyeikbe fogadtak, így gyönyörű , verőfényes órákat tölthettünk az erődben. Sok érdekeset láttunk és hallottunk itt. A korábban "rejtőzködő",különleges erődrendszer ma már állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat.Tapasztalt idegenvezetőnk közel 2 órás túra keretében kísért körbe bennünket. Megtekintettük a régi istállókat, a kórházat, legénységi és tiszti épületet. Felmásztunk a Dunai bástyára, ahol a szép dunai tájképben gyönyörködhettünk.A sötét ,kanyargós folyosón néha megijedtünk, és hangosan sikítoztunk. Érdekes volt az Erőd és Hadtörténeti kiállítás, a Sütőipari Emléktár, valamint a Haditechnikai park is.
Hazafelé leszálltunk Győrben a vonatról, megnéztük a Vastuskós házat . "Sétáltunk" az új Széchenyi téren.
Szép nap volt.

2010. május 20., csütörtök

Képek a német nemzetiségi napra való készülődésről




A háttérül szolgáló festményt a gyerekek rajz órákon készítették Babos Lászlóné Zemplenszky Nóra, rajz tanár néni segítségével. Minden osztály segített az elkészítésében.

Képek az Énelkő Ifjúságon fellépő diákjainkról




Éneklő Ifjúság

Iskolánk énekkara minden évben részt vesz a Mosonmagyaróváron és környékén működő iskolai kórusok találkozóján, az Éneklő Ifjúság című rendezvényen. Ezúttal a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kuturális Központ adott helyet e találkozónak, de az évek során sok más helyszínen rendezték meg e programot. Láthattuk már a kórusokat Lébényben, az óvári katolikus templomban és az Alberkázmérpusztán lévő kis templomban is.
A pénteki (2010.05.14-i) rendezvényen magyar dalok mellett helyet kaptak a német és a horvát kisebbségek dalai is, amiket Wenczlerné Csiki Ilona, Király Tamásné és Pormüller Jánosné tanít meg diákjainknak.

2010. május 15., szombat

Szülői értekezlet

A tanév zárása előtti, évet értékelő szülői értekezletet tart az iskola 2010. május 17 - 18-án. A szokásos módon az alsós osztályok szüleinek 17-én hétfőn, a felsősöknek 18-án kedden 16.45 perces kezdettel szervezzük.
A várható témák:
- elégedettségi kérdőívek
- tanulmányi munka
- kompetenciamérés az érintett osztályoknál

A keddi napon az olaszországi úttal kapcsolatban is információs szülői értekezletet tartunk 18 órakor az érintett diákok szülei számára.

Modern pedagógiai módszerek és a kompetenciaalapú oktatás 2.

Kompetencia és egyéb érdekességek a modern pedagógiából

Az már biztos, hogy a modern módszerek bevezetésének divatját éljük mostanában, hiszen egyre több iskolából halljuk az erről szóló híreket. Sok újság, tévé is foglalkozik valamilyen szinten ezekkel. Az Európai Uniós pályázatok is az oktatás területén ilyen célokat támogatnak.
Az első hullámban kb. 300 iskola ismerhette meg kompetenciaalapú oktatás programcsomagjait 2004 után, amikor hazánk is részt vehetett EU-s pályázatokon. Akkor kezdték a most már egyre szélesebb körben használt progrmacsomagok tesztelését.
Ezt követte az a HEFOP pályázat, amibe már a mi iskolánk is bekerült 2006-ban. Az első kör által tesztelt tantárgyi csomagokat, kidolgozott óravázlatokat és alkalmazhatóvá tett új módszereket kezdtük használni és kipróbálni. Ehhez már új informatikai eszközöket: lapotopokat, projektorokat és interaktív táblákat kapott az intézmény.
A már 4 éve alkalmazott eszközök és módszerek most érnek végig az összes évfolyamon, hiszen akkor 1. és 5. évfolyamon vezettük be e programcsomagokat és bizony ők már 4. illetve 8. osztályba járnak.

Miért is jó ez?

A komptenciamérések folyamatosan azt mérik, hogy a diákok mennyire tudnak önállóan goldolkodni, problémákat megoldani, tudásukat alkalmazni. Nem hagyományos tananyagokat kérnek számon, hanem a megtanult ismereteket kell alkalmazniuk érdekes feladatokban. Ehhez adnak nagyobb segítséget a 4 éve bevezetett programcsomagok.

Milyen ez a gyakorlatban?
Ahogy azt iskolánk nyílt napjain is bárki láthatja, az órák nagy részében csoportban dolgoznak a diákok, közös munkával érnek el megoldást, közös produktumot állítanak elő. Főleg matematika és magyar órákon jelennek meg ezek a módszerek (amiket későbbiekben részletesen bemutatunk), ahol nem a hagyományosan előírt tananyagot, hanem érdekes példákon keresztül, kicsit több gyakorlással, és több türelemmel, gyakoroljuk a legfontosabb alapképességeket, ismereteket. (pl. olvasás, szövegértés, logikai kapcsolatok elismerését)

Ha ezt sikerült elképzeni, az jó, ha nem, tessék eljönni és megnézni!

Az Apáczai Kiadó országos tanulmányi versenye 1.



Virág Dávid 2. osztályos tanuló az Apáczai Kiadó és a Szivárvány újság rendezésében 2010. május 13-án országos természetismeret tanulmányi versenyen vett részt Budapesten.

2010. május 8., szombat

Képek a XV. Országos Szorobánversenyről és budapesti kirándulásról











XV.Országos Szorobánverseny

2010. május 8.-án rendezték meg Budapesten, a Kertvárosi Általános Iskolában a XV. Országos Szorobán versenyt. A Kimlei Nemzetiségi Általános Iskolából 13 tanuló vett részt a megmérettetésen.

Az ország minden részéről érkeztek tanulók: Békéscsaba, Gyula, Pásztó, Győr, Budapest,Gönyű, Kimle, Vác, Pécs, Muzsla, Eger, Lenti, Szolnok, Párkány, Székesfehérvár,Szőgyén, Nyúl, Monor, Debrecen, Csurgó, Szécsény stb.

A gyerekeknek 4 feladatlapot kellett megoldani, időre. A verseny után megvendégeltek őket. 13 órakor kezdődött az eredményhirdetés. Mindenki kedves ajándékot kapott, aminek igazán örültek.

A követelmények nagyon magasak voltak.


I. hely: Sipőcz Jázmin 4. osztály 900 pont 100%-os teljesítmény

II. Veres Lili 4. osztály 895 pont

IV. Németh Henrietta 4. osztály 850 pont

Megyimóri Szabina 4. osztály 830 pont

Kovács Anna 4. osztály 830 pont

Grundtner Patrícia 8. osztály 815 pont

V.hely Bekő Zsuzsanna 4. osztály

VI. Dániel Bianka 4. osztály

Deli Máté

Sipos Alexandra

Karajz Judit 8. osztály

VII.hely: Weisz Kornélia 1. osztály

Paulik Cintia 4. osztály


Gratulálunk mindenkinek a szép eredményhez!


A verseny után ellátogattunk a Rendőrség-történeti Múzeumba, ahol sok érdekeset láttunk.






2010. május 5., szerda

Friedrich Schiller Szavalóverseny Mosonmagyaróváron

A héten szerdán rendezték a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolában a Fridrich Schillerről elnevezett szavalóversenyt általános iskolások részére. A versenyen kimlei diákok mellett Rajkáról, Jánossomorjáról és Győrsövényházról is jöttek szavalók. Iskolánkat minden évfolyamon 3 -3 szavaló képviselte, akik a múlt heti szavalóversenyen jó eredményt értek el.
Most is jól szerepeltek, nézzük az eredményeket!

Sipőcz Jázmin 4. osztályos kategóriában az 1. helyezést érte el. Gratulálunk a felkészítő tanárának, Kondor-Tálos Krisztinának!

Farkas Mónika, 8.a. osztályos tanuló saját kategóriájában a 3. helyezést érte el. Gratulálunk felkészítőjének, Király Tamásné, Kriszti néninek!

Almási Adél, 1.a. osztályos tanuló az elsősök között különdíjat ért el. Gratulálunk Kondor-Tálos Krisztina tanárnéninek a felkészítésért!

Természetesen a gyakorlás nem ment volna a szülők nélkül, ezért nekik is hálásan köszönjük a segítséget!